Nincs munkád, vagy váltani szeretnél?

Ha a válasz igen, akkor szükséged van egy ütős motivációs levélre, amely


- leírja hogyan tud majd profitálni a cég belőled,
- megkülönböztet téged a többi pályázótól,
- eléri, hogy behívjanak egy állásinterjúra.

Töltsd le "A Hatékony Motivációs Levél 10 Titka" című ingyenes tanulmányomat.

Kattints ide!

 

Hogyan öltözz fel egy állásinterjúra?

Hogyan öltözz fel állásinterjúra

Az első benyomás, ami kialakul rólad az interjún mindennél fontosabb!

Belépsz, köszönsz, kezet fogsz – ez körülbelül 3 másodperc, és máris kialakult rólad egy kép az interjúztató fejében: szóba jöhet az adott pozícióra, vagy sem.
Ezt a képet pedig jelentősen befolyásolja az, hogy milyen ruha van rajtad. 

Az legyen a célod, hogy ez az első benyomás ne csak jó legyen, hanem tökéletes.
Lássuk, hogyan tudod ezt elérni?

Férfiak Interjú Öltözéke

- öltöny (leginkább fekete, sötétkék vagy sötétszürke)
- hosszú ujjú ing (leginkább fehér vagy a színe legyen összhangban az öltöny színével)
- öv
- nyakkendő (leginkább egyszínű)
- zokni (sötét, egyszínű, NEM fehér)
- semmi vagy minimális ékszer
- kevés dezodor
- ápolt frizura
- ápolt, tiszta körmök
- sötét aktatáska vagy mappa tartó az életrajzodnak

Nők Interjú Öltözéke

- kosztüm (leginkább fekete, sötétkék vagy sötétszürke)
- a szoknya legyen annyira hosszú, hogy kényelmesen le tudj ülni benne
- blúz (leginkább fehér vagy a színe legyen összhangban a kosztüm színével)
- konzervatív, zárt cipő
- minimális ékszer
- ápolt frizura
- semleges harisnya
- enyhe smink
- kevés parfüm
- ápolt, tiszta körmök
- sötét aktatáska vagy mappa tartó az életrajzodnak

Mi az, amit SOHA ne vigyél be egy állásinterjúra

- rágó
- mobil
- üdítő
- ha van piercing-ed, akkor azt erre a napra vedd ki és hagyd otthon
- ha van tetoválásod, akkor azt lehetőség szerint takard az interjú alatt

Még néhány tipp

- Az interjú előtt – ne aznap reggel – válaszd ki a megfelelő ruhákat
- Fényesítsd ki a cipődet
- Ez interjú előtt dobj be egy Tic Tac-ot. (Nem, ez nem bujtatott reklám a cégnek, tényleg hasznos)

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterjuningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2016-03-20

Hogyan építs a hobbidból karriert?

Munkám a hobbim

„Utálom a munkám, de jól fizet.” – Így foglalta össze röviden karrierjét egy volt egyetemi csoporttársam, aki jelenleg egy távol-keleti multinacionális cég dél-magyarországi gyárában dolgozik. Sokak számára ma mindennél fontosabb „egy biztos állás”, ezért zokszó nélkül túlóráznak, betegen is bejárnak dolgozni és hagyják, hogy a főnökük naponta 10-szer leordítsa a fejüket. Pedig – és ezt saját tapasztalatból mondom – van megoldás arra, hogy a hobbid legyen az állásod.

1. Kezdd el kicsiben
Ha nem vagy elégedett a jelenlegi munkáddal, akkor se mondj fel azonnal. A jelenlegi állásod mellett kezdj el azzal foglalkozni, amit a legjobban szeretsz csinálni, legyen az egy termék, vagy egy szolgáltatás. Tudom, hogy két állást párhuzamosan végezni – az egyiket pénzért, a másikat szerelemből – nagyon kimerítő, de ez a legjobb módja annak, hogy kilépj a piacra és közben legyen folyamatos bevételed.

2. Teremts kapcsolatokat
A közösségi média a legjobb platform arra, hogy kapcsolatba lépj a hasonló érdeklődési körű, vagy hasonló problémájú emberekkel, ráadásul mindenki számára elérhető és ingyenes. A Facebook, a Google+, a Twitter vagy a Pinterest mind-mind segíthet, hogy virtuálisan találkozz a célpiacoddal.

3. Ismerd meg a piacot
A webshop-okot és weblapokat „járva” nagyjából képet kaphatsz az árakról, és meg tudod határozni, hogy mennyit kérhetsz a termékedért/szolgáltatásodért.
Mit kínálnak a konkurenseid? Mi a vásárlók igénye? Hogyan különböztesd meg magad a többiektől?

4. Készíts üzleti terved
Számol ki mennyi lesz a havi kiadásod, ha elindulsz a saját vállalkozásoddal? Mennyit kell költened eszközökre/tanácsadásra/marketingre? Honnan lesz bevételed? Mennyi a tartalékod? Érdemes-e és ha igen, akkor honnan érdemes hitelt felvenned?

Saját vállalkozást indítani nem könnyű. De ha munkát fektetsz a piackutatásba, az objektív tervezésbe és a kivitelezésbe, akkor jó esélyed lesz arra, hogy azt csináld, amit szeretsz és szeresd, amit csinálsz.

Ha pedig még nem tudod, hogy akarsz-e saját vállalkozást, addig tegyél meg mindent azért, hogy legyen egy jól fizető állásod és gyere el a következő állásinterjú tréningre, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-03-06

 

Hogyan kezeld a stresszt az állásinterjú előtt?

Így csökketsd a stresszt

Egy világhírű nemzetközi cég hívott be interjúzni, ezért a legjobb formádat akarod nyújtani. Általában teljesen normális, hogy a jelöltek stresszelnek az interjú előtt, de a stressz szint hatványozottan magasabb akkor, amikor álmaid állására interjúzol. Mit tegyél, hogy maximális teljesítményt nyújts nagy nyomás alatt?

Van egy technika, amivel csökkentheted a stresszt és az interjú előtti szorongást.

Az interjú során minden szellemi kapacitásodra szükséged lesz, hogy jól válaszolj az interjúztató kérdéseire. Röviden a szorongás által generált nyomás akadályozni fog téged abban, hogy maximális teljesítményt nyújts.

Isten hozott Szorongás!

Hogy minimálisra csökkentsd a szorongás hatását, tedd épp az ellenkezőjét annak, amit a legtöbb jelölt csinál.
Ahelyett, hogy elhesegetnéd magadtól és nem akarnál róla tudomást venni, üdvözöld, mint egy barátot!

Számíts arra, hogy izgulni fogsz. Az interjú előtt mindenki izgul. De ahelyett, hogy ezt negatív tényezőként értékelnéd - amely végül teljesen leblokkolja a mentális képességeidet -, tekints rá pozitívan. Ez a jele annak, hogy az agyad felkészült a próbatételre, a kihívásra.

Nem ez életed egyetlen esélye!

Sok tanítványomon látom, hogy túlértékelik egy-egy állásinterjú jelentőségét. Mintha az egész hátralévő életük és karrierjük egyetlen interjún múlna. Ez a szemlélte persze tovább növeli bennük a stresszt.

Emlékszel, hogy a főiskolán és az egyetemen hány vizsgád és szigorlatod volt? Hányszor gondoltad, hogy ez most a legfontosabb, a mindent eldöntő vizsga, hogy ez múlik minden?

Életünk során szinte minden nap vizsgázunk, és számtalan lehetőség adódik, hogy bizonyítsuk képességeinket és rátermettségünket. Néhány példa:

  1. Steven Spielberg kétszer jelentkezett a University of Southern California film és televízió szakára, mindkétszer sikertelenül, végül csak 2002-ben diplomázott le...!!!
  2. J. K. Rowling Harry Potter és a bölcsek köve című könyvét 12 kiadó utasította vissza, mert úgy gondolták, hogy egy varázsló gyerek kalandjai nem érdeklik az embereket...!!!

Nincs olyan, hogy csak egyetlen lehetőség adatik meg neked a sikerre. Gondolj arra, hogy az előtted álló interjú csak egy a számos lehetőség közül. Ha ez most nem sikerül, majd sikerül a következő!

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterjuningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-28

 

Miért önnek adjuk ezt az állást? – 
Így válaszolj erre a kérdésre

Oneletrajz


Valamennyi állásinterjú örökzöld kérdése, hogy miért neked és ne egy másik pályázónak szavazzanak bizalmat. Ezzel a kérdéssel az interjúztató azt akarja megtudni, hogy a sok jelentkező közül – szerinted - miért te vagy a legalkalmasabb az adott pozíció betöltésére. A válaszodban - röviden és tömören – kényegében azt kell bemutatnod, hogy miért vagy jó befektetés.
Mit nyer az adott cég azzal, ha téged választ? Hogyan tud profitálni a képességeidből?

A válaszadás alapelvei:

1. Koncentrálj egy problémára, amit meg tudsz oldani
Tulajdonképpen minden állás egy – vagy több - konkrét probléma megoldásáról szól. Az álláskiírásból könnyedén kiderítheted, hogy milyen típusú probléma megoldását (pl.: új termék értékesítése egy kompetitív piacon) várják el tőled. Ha van tapasztalatod az adott piacon, akkor mindenképp hangsúlyozd ki szakmai tudásodat a válaszadás során.

2. Légy egyedi
Az a legjobb, ha néhány konkrét példán keresztül bemutatod, hogy melyek azok a képességeid, amelyek megkülönböztetnek téged a többi jelölttől. Mit értél el a korábbi munkahelyeden, amire ennél a cégnél is nagy szükség van. Legyen 1 vagy 2 olyan képességed, amit nagyon nehéz megtalálni más pályázókban, és amellyel időt és energiát spórolsz meg a leendő munkáltatódnak.

3. Párosítsd össze a képességeidet az elvárásokkal
Legyen egy példád, személyes történeted minden egyes – a kiírásban szereplő - elvárással kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy valóban rendelkezel az adott képességgel. Ha például azt kell bizonyítani, hogy igazi „csapatjátékos” vagy, említs meg egy olyan időszakot, amikor egy csapatban kellett dolgoznod, és sikeresen/nyereségesen/határidőn belül fejeztetek be egy adott projektet.

4. Légy tömör
De ne feledd, ezt a személyes történetet nem a barátaidnak meséled! A válaszod legyen rövid, konkrét és egyértelmű. A sztorid nem lehet hosszabb 1 percnél.

Minta Válasz: (Értékesítési vezető munkakörre jelentkezel)

Több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezem értékesítési területen. Az elmúlt évek során megtanultam, hogyan tudom hatékonyan motiválni és vezetni a csapatomat. 2013–ban és 2014-ben engem választottak „Az év értékesítőjének”, amiért lényegesen felülteljesítettem az éves elvárásokat és 8%-kal növeltem az XY Kft. bevételét. Ha nekem adják a pozíciót, akkor cégük sokat profitálhat szakmai tapasztalatomból és értékesítői képességemből.

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-21

 

7 dolog, amit soha ne csinálj állásinterjún

amit soha ne csinálj állásinterjún
1. Ne gondold, hogy az interjú véget ért, amíg kisétálsz az ajtón: Az interjú addig tart, amíg ki nem mész az ajtón. Akkor is figyelj a szavaidra és a nonverbális kommunikációdra, amikor már nem záporoznak feléd a kérdések. Tégy jó benyomást minden alkalmazottra, a HR igazgatótól a takarítónőig.
2. Ne panaszkodj az előző munkahelyedre: Lehet, hogy a volt főnöködet le kéne csukni szadizmusért, amiért minden nap pokollá tette az életedet, de azt az interjúztatónak nem kell a tudtára adnod. A panaszkodást negatív légkört teremt, és egyáltalán nem hatsz profinak.
3. Ne légy felkészületlen: Óriási lehetőség, ha behívnak egy interjúra. Ne szúrd el azzal, hogy nem készülsz fel rá megfelelően. Minden információt szerez meg a cégről – weboldal, gazdasági szaklapok, közösségi média – ami csak elérhető!
4. Ne hozd fel a fizetés témát, amíg nem kérdeznek róla: Tudom, tudom, az egész világot a pénz mozgatja, de egy cég számára csak az számít, hogy te mit tudsz adni nekik, és nem fordítva. Ha elég értéket képviselsz, és kellesz nekik, akkor kezdhetsz el tárgyalni a juttatásokról.
5. Ne veszítsd el a fejed, ha ne tudod a választ: Egy magyar/angol állásinterjún azt is tesztelik, hogy mennyire tudod tolerálni a váratlan és stresszes helyzeteket. Nem fontos, hogy minden kérdésre azonnal tudd a helyes választ, de fontos, hogy ne veszítsd el a hidegvéred.
6. Ne hazudj: Előbb-utóbb úgyis minden kiderül. Ha az interjú első körében rájönnek, hogy hazudtál, akkor már ott elveszíted az esélyed az adott állásra.
7. Ne beszélj a személyes problémáidról: Azért kellene ez az új állás, mert fizetned kell a svájci frank alapú hiteled? Bővült a család és nagyobb lakás kellene? Esetleg egy közeli hozzátartozó kórházba került és mindenért fizetned kell? Ez rajtad kívül senkit nem érdekel! Az interjúztatót meg főleg nem. A képességeid, szaktudásod és tapasztalatod alapján kaphatsz meg egy állást. A problémáidat beszéld ki a barátaiddal.

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-02-07

 

Ön hogyan látja magát 5 év múlva?  - Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!
 


Egyetlen munkáltatónak sincs szüksége olyan alkalmazottakra, aki csak lézeng majd a munkahelyén, esetleg 1-2 éven belül elhagyja a céget egy kedvezőbb ajánlatért.

A kérdés azt akarja kideríteni, hogy menyire vagy jó befektetés?
Rendelkezel-e egy határozott jövőképpel, és - ha végül neked adják a pozíciót - hajlandó vagy-e fejlődni, tanulni és növekedni az adott szervezettel együtt?

Hogyan válaszolj?

Rossz válaszok

Először kezdjük azzal, mi az, amit semmiképpen ne válaszolj:

1. „Ezen még nem gondolkodtam, most az a legfontosabb, hogy minél előbb jó állást találjak.

Sajnos sokan egyáltalán nem tudnak válaszolni erre a kérdésre, mert nem rendelkeznek karrier célokkal. Ez a válasz a szakmai ambíció teljes hiányára utal. A válaszból természetesen az sem derül ki, hogy miért lenne előnyös a cégnek, ha alkalmaz téged.

2. „Ügyfélkapcsolati igazgató akarok lenni 5 év múlva az önök cégénél!

Mások nem végeztek kutatást az állásinterjú előtt, nem rendelkeznek ismeretekkel az adott vállalati kultúráról, ezért megneveznek - hasukra ütve - egy olyan karrier célt, amit lehet, hogy lehetetlenség elérni ennyi idő alatt.

3. „Szeretnék minél többet utazni és bejárni Európa fővárosait.

Néhányan pedig személyes és nem szakmai választ adnak. Ez az adott cég számára teljesen érdektelen. A családalapításra, utazásra és hobbikra vonatkozó terveidről a barátaidnak mesélj és ne az interjúztatónak.

A válaszadás alapelve

5 év nagyon hosszú idő, ami alatt nagyon sok pozitív és negatív esemény történhet a te életedben és a vállalat életében egyaránt. Ezért nem kell úgy tenned, mint akinek konkrét és kristálytiszta képe van arról, hogy hogyan alakul majd az élete 5 esztendő múlva.

Ehelyett egy olyan ember képe rajzolódjon ki a válaszodból, aki
- tudatos,
- motivált,
- nem fél a kihívásoktól és akinek
- van egy belső késztetése arra, hogy tanuljon és fejlődjön a szakterületén.

Minta Válasz:

Mindenképp értékesítési/pénzügyi/informatikai/stb. területen képzelem el magamat. Remélem, hogy addigra már olyan sok szakmai tapasztalatot és rutint szerzek, hogy széles lesz a döntéshozatali és felelősségi köröm.
Folytatni akarom a tanulást, és bízom benne, 5 év múlva elmondhatom, hogy igazi szakértője vagyok ennek a szakmának
.”

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-31

 

10 ok, ami miatt nem hívnak be az állásinterjúra

állasinterju


Otthon ülsz, és azon bosszankodsz, hogy hiába küldözgetsz életrajzokat és motivációs leveleket, mégsem hívnak be az állásinterjúra?

Nos, elmondom, hogy melyek a leggyakoribb okok, amelyeken te magad is változtatni tudsz:

1. A motivációs leveled túl általános és nincs rászabva az adott kiírásra.

2. A motivációs leveledből nem derül ki, hogy hogyan tudnál hozzájárulni a cég sikeréhez.

3. A motivációs leveled túl rövid, és a munkáltató ezért azt feltételezi, hogy nem vagy elég motivált abban, hogy megszerezd az adott állást.

4. A motivációs leveled túl hosszú, ezért nem olvasták végig / átsiklottak a lényeges részeken

5. Az életrajzod és a motivációs leveled nem mutatja be kellő hatékonysággal a korábban elért eredményeidet.

6. Nem rendelkezel a szükséges tanulmányi háttérrel / releváns szakmai tapasztalattal.

7. Lyukak vannak az életrajzodban, amit nem magyaráztál meg kellő alapossággal.

8. Az online jelenléted nincs összhangban azzal a képpel, amit az önéletrajzodban és a motivációs leveledben tükrözni akarsz magadról.

9. Az életrajzod szerint túl messze laksz a munkahelytől, a munkáltató szerint emiatt gyakran elkésel majd.

10. A munkáltató fejében - a fenti hiányosságok miatt- az a kép alakult ki rólad, hogy nem vagy kellően kvalifikált az adott pozícióra.

Ne feledd: Ahány álláskiírás, annyiféle elvárás.
Ha csak általánosságban mutatod be magad és aztán elküldöd a levelet 30-50 különböző helyre, akkor ne várd, hogy jó eredményt érsz el. A munkát ne akard megspórolni.  Vagyis a levelet minden egyes alkalommal rá kell szabni az adott kiírás speciális elvárásaira!

Ha minél gyorsabban új állást akarsz találni, akkorj kérj időpontot egy személyes tanácsadásra az Önéletrajz Klinikán, ahol átnézem és kijavítom az önéletrajzod és a motivációs leveledet, gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-24

 

 

Miért kapta a legtöbb kritikát az előző munkahelyén? - Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre

A munkáltató 2 dologra kíváncsi, amikor felteszi ezt a kérdést. Tudni akarja, mennyire vagy érzékeny, illetve mennyire tudod tolerálni a kritikát. Másrészt azt is ki akarja deríteni, hogy melyek a gyenge pontjaid, vagyis voltak-e olyan problémák az előző munkahelyeden, amelyek esetleg akkor is felmerülnek, ha te kapod meg az állást. 

Hogyan válaszolj

Talán mondanom sem kell, nagyon jól gondold meg, hogy mit válaszolsz erre a kérdésre. Természetesen azt nem válaszolhatod, hogy sohasem kritizált a főnököd, hiszen senki sem tökéletes, mindenki követett már el szakmai hibákat életében.

1. Ehelyett érdemes olyan területen említened, amelyik nem kapcsolódok szorosan ahhoz az álláshoz, amelyre éppen pályázol. Azt kell kihangsúlyoznod, hogy a korábbi hiányosságod nem lesz majd semmilyen hatással az új munkádra.

2. Szintén megemlíthetsz egy olyan kritikus pontot, amelynek a kijavításán épp most dolgozol. Vagyis tisztában vagy vele, hogy ez terület nem az erősséged, de mindet elkövetsz azért, hogy változtass ezen a helyzeten. Tehát hajlandó vagy pénzt és időt áldozni arra, hogy fejlődj.

Minta Válaszok:

- „Az előző főnököm gyakran elmondta az értékelésnél, hogy nem vagyok elég magabiztos, amikor angol nyelvű prezentációt kell tartanom a céges ügyfeleknek. Valóban egyetemista korom óta féltem azoktól a helyzetektől, amikor sok ember előtt kellett szerepelnem. De az előző munkám és pozícióm miatt nem úszhattam meg ezeket a prezentációkat. Végül egy magántanárhoz fordultam, akinek hetente egyszer angolul kellett prezentálnom. Úgy érzem, nagyon sokat fejlődtem ezen a téren, és már sokkal magabiztosabb vagyok ezen a területen.”

- „Az előző főnököm szerint túlságosan arrogáns voltam a beosztottaimmal és ez gyakran növelte a feszültséget a munkahelyemen. Ezt a kritikát nagyon komolyan vettem és azóta külön odafigyelek arra, hogy javaslataim semmiképpen ne sértőek, hanem konstruktívak legyenek. Úgy gondolom, sokat fejlődtem ezen a téren és megtanultam, hogyan tudom hatékonyabban motiválni azokat, akikkel együtt dolgozom.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-17

 

Munkanélküli vagy? – Így maradj erős és motivált!

Hónapok óta nem találsz állást? Nem jutsz tovább az állásinterjúk első körén? A médiából csak azt hallod, hogy stagnál a piac? Azon gondolkodsz, hogy lehet, hogy senki sem ad neked egy esélyt?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor itt van néhány tanács arról, hogy folytasd az álláskeresést és találj végül olyan pozíciót, amelyben jól érzed magad.

1. Legyen napirended!

Csak azért, mert nem kell mindennap reggel 8-ra bent lenned az irodában, még nem jelenti azt, hogy teljesen ellustulhatsz! Ne feledd - függetlenül attól, hogy vannak-e anyagi tartalékaid, vagy nincsenek – fontos, hogy legyen egy fix napirended hétfőtől péntekig. Kelj fel minden nap egy normális reggeli időben és ülj le a géped elé. Tudom, nagy a kísértés, hogy egész nap a kedvenc sorozatodat és a barátaid Facebook-posztjaid nézegesd, de ez nem vezet sehova, csak rabolja az idődet! (Én egyébként egy másfajta módját javaslom a szabadidő eltöltésének, de erről később.) Böngészd az álláshirdetéseket, ne egyetlen önéletrajzot küldj el 120 helyre, írjál állásra-szabott életrajzokat és motivációs leveleket és persze network-ölj, vagyis vedd fel a kapcsolatot az összes barátoddal, régi kollégáddal és főnököddel és érdeklődj, hátha tudnak egy megfelelő állást a számodra.  
Ne feledd, ha munkanélküli vagy, akkor az a munkád, hogy munkát szerezz!

2. Képezd magad!

A megnövekedett szabadidő talán az egyetlen pozitívuma a munkanélküliségnek.
Nagyon fontos, hogy hogyan gazdálkodsz ezzel az idővel. Amikor behívnak egy állásinterjúra, egészen biztosan kapsz majd olyan kérdéseket, amelyek az adott területet/iparágat érintik. Ezért nagyon fontos, hogy maradj naprakész. Olvass szakmai lapokat és honlapokat, légy tájékozott az újdonságokról és az aktualitásokról.
De nem csak szakmai anyagokat tanulmányozhatsz, hanem megtanulhatsz, valami teljesen újat, például egy új nyelvet. Én mindenképp javaslom, hogy az időd egy részét fordítsd az angol nyelv elsajátítására vagy felelevenítésére. 
Ha nincs pénzed egy nyelvtanfolyamra, akkor rendszeresen nézz angol nyelvű műsorokat, beszélj angolul a barátaiddal, vagy otthon a családtagjaiddal. Egyszóval dolgoztasd az agyad!

3. Sportolj!

A tréningeken gyakran látom, hogy sokan hajlamosak ellustulni a munkanélküli időszak alatt. Vannak például, akik egész nap nassolnak. Mások többet kocsmáznak a haverokkal. Nagyon fontos, hogy a testedet is tartsd kondiban ezen időszak során. Ne feledd, egy erős, magabiztos, határozott személy benyomását kell keltened, amikor először találkozol a HR-sel vagy a munkáltatóval. Ezért semmiképp ne mondj le a rendszeres sportról! Ha épp nem tudsz megengedni magadnak egy bérletet a legközelebbi kondi terembe, akkor minden nap tegyél egy hosszú sétát egy közeli parkban, fuss a Margit-szigeten vagy fekvőtámaszozz otthon a szőnyegen.

4.  Nem vagy egyedül!

Sokan vannak, akik a munkahelyük elvesztését szégyenként élik meg, és legszívesebben elbújnánk a világ elől. Tudom, ez a helyzet semmiképp sem ideális, de tudnod kell, hogy nem vagy egyedül!
Szinte minden ember került már olyan szituációba élete során, amikor nem volt munkája. Egy népszerű amerikai mondás szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának a fele ebben a pillanatban is éppen új munkát keres.
A fenti tanácsok segítenek neked abban, hogy ezt az állapotot minél előbb megszüntesd, és visszatérj a munka világába.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-08

 

Milyen hosszú legyen a motivációs leveled?

Először is szeretnék minden olvasómnak sikerekben és eredményekben gazdag boldog új esztendőt kívánni. Sokan vannak, akik valamilyen fogadalmat tesznek ilyenkor.
Egészségesebben élnek, többet sportolnak, vagy éppen egy jobb állást szereznek...

A 2016-os év első bejegyzésnek témája egy örökzöld téma, a motivációs levél lesz.

A motivációs levél ideális hosszáról megoszlanak az elképzelések. Nekem az a véleményem, hogy a kevesebb több. Elmondom miért:

A kaliforniai Saddleback College kiadott egy tanulmányt, amely arra a kérdésre igyekezett választ találni, hogy az amerikai munkaadók oldaláról nézve melyek az ezzel kapcsolatos elvárások. Legyen a levél minél rövid, vagy legyen minél hosszabb és részletesebb?

A válaszokból az derült ki, hogy a munkaadók 70%-a a rövidebb, maximum 1 oldalas motivációs levelet részesítik előnyben, vagy a leveled legyen minél rövidebb és könnyen áttekinthető.

Természetesen az is fontos, hogy hogyan gazdálkodsz a rendelkezésre álló 1 oldallal!

A legfontosabb, amit nem győzök elégszer hangsúlyozni a tréningeken, hogy állítsd párhuzamba a tanulmányaidat, a képességeidet és a szakmai tapasztalataidat a kiírásban szereplő elvárásokkal.

- A bevezetésben leírod, hogy melyik pozícióra jelentkezel, és hogy hol láttad a hirdetést. A következő mondatokat használhatod:

Nagy Gábor vagyok, és az XYZ Adótanácsadó és Pénzügyi Szolgáltató Kft. honlapján meghirdetett pénzügyi elemző állásra jelentkezem.”

- Aztán 3-4 bekezdésben leírod, hogy miért vagy alkalmas jelölt, miért érdemes behívni téged az állásinterjúra:

Mindig pénzügyi területen képzeletem el a jövőmet, és a főiskolán megszerzett pénzügyi és matematikai szaktudás megerősített a döntésemben.”

- A motivációs levelet mindig azzal zárd, hogy szeretnél lehetőséget kapni egy személyes bemutatkozásra, vagyis egy állásinterjúra.

Köszönöm, hogy mérlegeli a jelentkezésem, és örömmel vennék részt cégénél egy állásinterjún az ön által megadott időpontban.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2016-01-02

 

Ön tervezi, hogy gyermeket szül?  Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!

Gyakran előfordul, hogy a kiválasztást végző szakember olyan kérdést tesz fel, aminek a világon semmi köze az adott munkakörhöz. Természetesen nem vagy köteles válaszolni a családi állapotodat, káros szenvedélyeidet vagy éppen gyermekvállalási terveidet firtató kérdésekre. De azt is mérlegelned kell, hogy nem ártasz-e magadnak azzal, ha megtagadod a választ? Szerintem a következő módon felelj:

1. Mérlegelj!
Amikor a munkáltató egy ehhez hasonló, jogtalan kérdést szegez neked, akkor először mindig mérlegelj. Ha számodra nem létfontosságú az adott állás, akkor felhívhatod az illető figyelmét, hogy erre a kérdésre nem vagy köteles válaszolni. És ennyi! Ha nagyon szeretnéd megszerezni az állást, akkor úgy kell válaszolnod, hogy továbbra is potenciális jelöltként tartsanak számon téged.

2. Hogyan felelj?
Bár a válaszod alapján elvileg semmilyen diszkrimináció nem érhet téged, mégis - a realitások talaján maradva - könnyen elképzelhető, hogy egy „igen” válasz esetén a lista legvégére kerülhetsz. Lássuk, hogyan válaszolj:

3. Rossz válasz:
„Igen, a férjemmel nagyon szeretnénk gyermeket vállalni a közeljövőben!”
Ne avasd be a vadidegen interjúztatót a magánéletedbe. Ehhez semmi köze.

4. Jó válasz:
„Őszintén szólva a magánélet az utolsó dolog, amivel most foglalkozom. Jelenleg csak a karrieremre szeretnék koncentrálni, és találni akarok egy olyan céget, ahol jól érzem magam és ahol megbecsülnek.”

Ez a válasz sokkal jobb, mint egy puszta ”nem”.

Amint látod, a válasz csak a jelenre fókuszál. Tehát nem zárja ki, hogy később ez a helyzet változhat, így te nem hazudtál az interjún! Ugyanakkor megerősíti az interjúztat abban, hogy te egy karrier-orientált személy vagy, akivel mindenképp érdemes számolni.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-12-06

 

Milyen készségeket keresnek a munkáltatók az állásra pályázókban?

A pályázók temérdek időt töltenek azzal, hogy jól felkészüljenek és tökéletes válaszokat adjanak az állásinterjún felmerülő kérdésekre. A felkészülés valóban fontos, de tegyünk egy lépést hátra. Vegyük sorra, hogy melyik az az 5 készség, amit minden munkáltató meg akar találni a pályázókban:

1. Kompetencia
Minden munkáltató olyan alkalmazottakat keres, akik jól értenek a saját szakmájukhoz. Ha pedig találtak ilyet, akkor – a statisztikák szerint – mindent megtesznek azért, hogy megtartsák az illetőt. A kompetencia kifejlesztése nem olyan bonyolult! Olvass minél több szakirodalmat, vagy - ami még jobb - te magad is írhatsz, például elkezdhetsz egy ingyenes blogot. Járj képzésekre, konferenciákra, workshopokra. Ismerkedj meg a szakma krémjével.
Ha pedig ezen már mind túl vagy, akkor bátran beszélj erről az állásinterjún.

2. Problémamegoldó készség
Minden egyes szakmában vannak váratlan helyzetek és rendkívüli események. Nagy kincs az olyan munkaerő, aki már volt ilyen cipőben és pontosan tudja, mit kell tenni, kit kell felhívni, egyszóval hogyan kell a szituációt kezelni. De még nagyobb kincs egy olyan munkaerő, aki nem blokkol le akkor sem, ha számára ismeretlen nehézséggel találkozik. Ha te ilyen ember vagy, akkor feltétlenül beszélj erről az interjún, ha nem, akkor dolgozz azon, hogy ilyenné válj!  

3. Kreativitás
Számtalan pályázó írja bele az életrajzába, vagy említi az interjún, hogy rendelkezik a kreativitás képességével. A valóságban azonban csak a töredékük tud konkrét példákat említeni, mikor erre kérik. Talán neked is van egy történeted arról, hogyan változtattál egy eljáráson, egy termék csomagolásán, vagy marketingjén, vagy hogyan csökkentetted a bürokráciát, és növelted a hatékonyságot. Ezek mind-mind ékes bizonyítékai a kreatív énednek.

4. Megbízhatóság
Voltál már olyan helyzetben, hogy valaki ajánlott neked egy nagyszerű szakembert - mondjuk egy vízvezeték szerelőt - , akivel időpontot egyeztettél, és akire aztán órákat vártál hiába? Én sajnos igen. Sok olyan embert ismerek, akik felkészült szakértők, kreatívak és jól oldanak meg váratlan helyzeteket, csak éppen hangulatfüggők, és ezért nem mindig lehet rájuk számítani. Idővel az ilyen emberekről – a sok jó tulajdonságuk ellenére – lemondunk, és lecseréljük őket olyanokkal, akik talán kevésbé profik, de megbízhatóak! Az állásinterjún ezért derüljön ki rólad, hogy télen-nyáron, hóban-fagyban lehet rád számítani.

5. Alkalmazkodó készség
Nagyon szeretek zenét hallhatni. Jól emlékszem, általános iskolás koromban a kedvenc zeneszámaim kazettákon voltak, gimnazista koromban CD-n, egyetemista koromban MP3 lejátszón, most pedig a telefonomon vannak. Ugyanez a helyzet a munkahelyeken. Gyakorlatilag semmit sem csinálunk úgy, mint 5-10 éve, és folyamatosan érkeznek az új technológiák és eljárások. A világ fejlődik, és teljesen mindegy hogy te hány éves vagy. Tisztában kell lenned az eljárásokkal és tudnod kell kezelni a megfelelő programokat. Az állásinterjún azt is bizonyítanod kell, hogy hajlandó vagy tanulni és a világgal együtt változni.

Ne feledd: Dolgozz ezen az 5 készségen a személyes fejlődésed érdekében, az interjún pedig konkrét példákkal bizonyítsd, hogy rendelkezel velük.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a a következő, gyakorlatias 1-napos komplex allasinterju treningemre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-11-29

 

5 téma, amiről soha ne beszélj az állásinterjún!

Behívtak egy állásinterjúra? Gratulálok, jó úton haladsz. De vigyázz! Van 5 olyan téma, amelyekről semmilyen körülmények között nem szabad beszélned az állásinterjún, ha nem akarod drasztikusan csökkenteni az esélyeidet.
Melyek ezek?

1. Az előző főnököd

A munkám során azt látom, hogy sokan vannak, akik - mikor úgy érzik, hogy szinte már a markukban van az új és izgalmas állás – előszeretettel kezdik el sarazni az előző munkáltatójukat az állásinterjún. Tudom, gyakran jól esik szidni a korábbi főnöködet, elmondani a hibáit vagy kinevetni a rossz szokásait!
De az állásinterjú nem erre való! Ha így teszel, az interjúztató ösztönösen arra gondol, hogy vajon róla is így beszélsz majd néhány év múlva? A korábbi sérelmek emlegetésével egy negatív és rosszindulatú ember benyomását kelted. Ki akar egy ilyen embert a cégnél? Az interjún csak arról beszélj, hogy mit tanultál meg az előző főnöködtől és semmi másról!

2. Személyes információk

„Meséljen magáról!” Amikor ez a kérdés elhangzik, a legtöbb pályázó egyből a családra és/vagy a magánéletre gondol. Megbetegedett az édesanyád és ápolnod kellett? A múlt héten pusztult el a kedvenc kiskutyád? Kiderült, hogy a férjed megcsalt? Ez mind nagyon szomorú, de ez az interjúztatót nem érdekli!
Ne feledd, ő csak arra kíváncsi, hogy miben tudod majd segíteni a cég munkáját. Ezért csak a szakmai tényekre és eredményekre koncentrálj!

3. Fizetés és egyéb juttatások

Tudom, tudom, mindannyian pénzből élünk. De ha túl korán rákérdezel a fizetésre olyan ember benyomását kelted, akinek az egyetlen motivációját az anyagi tényező jelenti. Ki akar egy olyan kollégát, akiről tudja, hogy azonnal lelép, ha kap egy kedvezőbb ajánlatot? Mindig várd meg, hogy a másik fél hozza szóba először a fizetés kérdését, aztán elkezdheted a bértárgyalást!

4. További állásinterjúk

Most kedd van, 10 óra, és neked még van 4 állásinterjúd ezen a héten. De ez nem tartozik arra a HR-esre, akivel éppen tárgyalsz! Sehol ne kelts olyan benyomást, mint aki csak le akarja tudni ezt az interjút, mert fejben már a másnapira készül, egy sokkal fontosabb cégnél! Minden alkalommal légy pozitív és mutass őszinte érdeklődést. Ha csak nincs a zsebedben egy aláírt szerződés egy versenyképes fizetést kínáló neves cégnél, akkor minden egyes interjún érd el, hogy felvegyenek! Aztán majd te választasz az ajánlatok közül.

5. Vallás és politika

Néhány, a közügyekkel rendszeresen foglalkozó pályázó hajlamos arra, hogy mindenkit igyekezzen meggyőzni a saját igazáról. Talán egyértelműnek tűnik számodra, hogy – hacsak nem egy politikai pártnál akarsz elhelyezkedni - az állásinterjú nem az a hely, ahol az ideológiák mellett vagy ellen kell érvelned. Képzeld el, mit történik akkor, ha a leendő főnököd nem ért egyet a nézeteiddel? A vallási és a politikai meggyőződésed magánügy és semmi köze a szakmai munkádhoz. Ne hagyd, hogy emiatt tévesen ítéljenek meg!

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-11-21

 

Mi volt élete eddigi legnehezebb döntése? – Így felelj erre az állásinterjú kérdésre!


Tulajdonképpen nincs jó vagy rossz válasz erre az állásinterjú kérdésre. A munkáltató itt arra kíváncsi, hogy milyen döntéseket jelentenek kihívást a számodra, és hogyan tudtad megoldani ezeket a helyzeteket korábban. A kérdés azon a feltételezésen alapul, hogy a múltbeli viselkedésed egyfajta garancia arra, hogy hogyan viselkedsz és döntesz majd a jövőben.

Hogyan válaszolj?

1. Hozz példákat!
Amikor válaszolsz, adj 1 vagy 2 konkrét példát a szakmai múltadból egy nehéz helyzetre, vagy kihívásra, amellyel szembe kellett nézned. Aztán írd le, hogy milyen lépéseket tettél annak érdekében, hogy megold a helyzeted. A lényeg, hogy egy olyan ember képe rajzolódjon ki a válaszodból, aki magabiztos és határozott. Ezért mindenképp kerüld el azokat a példákat, amelyek bizonytalanságot, vagy döntésképtelenséget jeleznek.

2. Legyen mérhető eredmény!
Fontos, hogy az általad említett példákban derüljön ki, hogy milyen mérhető eredménye volt a döntésednek. A legjobb, ha még az interjú előtt végiggondolod a szakmai karriered és felkészülsz. Ne az interjún kelljen rögtönöznöd! Legyenek kész történeteid, amelyek illusztrálják azokat a helyzeteket, amikor sikeresen oldottál meg egy nehéz helyzetet.

Minta válaszok:

„2008-ban a marketing osztály vezetőjeként dolgoztam, és döntenem kellett a jövő évi, jelentősen csökkentett költségvetésről. A döntés hosszas vita előzte meg az osztályon belül, de végül megtaláltam a jó megoldást, amellyel növelni tudtam a cég értékesítési eredményeit.”

„Vezetőkét a legnehezebb döntés az volt, amikor 2010-ben a gazdasági válság hatására meg kellett válnunk néhány kollégától. Mindig nagyon körültekintő vagyok, amikor a cég érdekeit kell néznem, és bár nem élvezem ez ilyen jellegű döntéseket, nem is félek tőlük. A döntésem hatására a cég megőrizte versenyképességét és elkerülte a csődöt.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-11-15

 

Testbeszéd tippek – Erre figyelj az állásinterjú során

Az állásinterjún nem csak az számít, hogy mit mondasz, hanem az is, ahogyan mondod. Lehet, hogy jó válaszokat adsz a kérdésekre, de ha nem megfelelő a testbeszéded - például, ha folyamatosan kerülöd a szemkontaktust az interjú során -, akkor a rólad kialakított kép nem lesz kedvező a számodra. Kövesd ezeket a tanácsokat, hogy kiegyensúlyozottságot és magabiztosságot – és ne feszültséget és arroganciát - kommunikálj a mozdulataiddal. 

Az interjú előtt
Már az interjú kezdete előtt sem mindegy, hogy hogyan viselkedsz. Lehet, hogy még nem találkoztál az interjúztatóval, de elképzelhető, hogy a recepciós, a titkárnő és jövőbeni kollégáid már figyelnek téged. Ezért már a váróban is ülj egyenes háttal és mosolyogj mindenkire, aki felveszi veled a szemkontaktust. 

Az interjú kezdete: a kézfogás
A kézfogás lesz az első fizikai kapcsolatod az interjúztatóval. A kézfogása nagyon sokat elárul egy emberről, ezért jelentősen hozzájárul az első benyomás kialakításához. A kézfogásod semmiképpen ne legyen „döglött hal”, de arra sincs szükség, hogy összeroppantsd a másik fél csontjait. A kézfogásod legyen határozott, közben pedig teremts szemkontaktust és mosolyogj.

Az interjú alatt
Az első benyomás sokat számít, de a kiválasztást végző szakember valójában az interjú során tud majd téged alaposan megfigyelni. A következőkre figyelj miközben hallgatsz és válaszolsz a kérdésekre:

Testtartás: Elsődleges. Tartsd a hátad végig egyenesen. Enyhén dőlj előre, mert ezzel érdeklődést kommunikálsz. Ne dőlj hátra teljesen a székbe, mert ez unalmat és érdektelenséget mutat. Ha több szék közül választhatsz, mindenképp kerüld el a puha, süppedős, párnázott székeket, mert bár ezek kényelmesek, nehéz elegánsan ülni bennük 15-20 percig.
Ne tedd karba a kezed az interjú során, mert ez védekezést, hárítást, zárkózottságot jelez, pedig te magabiztosságot akarsz közvetíteni.
Rossz szokások mellőzése:
Vannak emberek, akik ha izgulnak hajlamosak bizonyos rossz szokásokra, például rágni a körmüket, vagy játszani a hajukkal.
Ha te is ilyen típus, vagy, akkor figyelj oda és mellőzd ezeket az interjú során, mert idegességet közvetítenek, és nem tűnsz majd profinak.
Használd a kezed:
Az interjú során szabadon használhatod a kezeidet, ha valamit jobban ki akarsz hangsúlyozni. Csak arra figyelj, hogy a mozdulataid ne legyenek túl hevesek és ne vonják el a figyelmet a mondanivalódról.
Szemkontaktus: Az interjú során nagyon fontos, hogy tartsd a szemkontaktust az interjúztatóval, de ez semmiképp se legyen folyamatos. Ez egyrészt nyugtalanító, másrészt agresszív. Ugyanakkor, ha egyszer sem nézel a szemébe, akkor úgy tűnhet, hogy egy megbízhatatlan jelölt vagy, aki takargat valamit. A lényeg, hogy találd meg a helyes egyensúlyt. Tarts szemkontaktust, amikor meghallgatsz egy kérdést és válaszolsz rá, de közben hagyd, hogy a szemed vándoroljon szabadon.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-11-08

 

Önnek mik az erősségei? – Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Ez a kérdés az egyik legfontosabb, amelyet az interjú során feltesznek neked. Az interjúztató azt akarja megtudni, hogy az erősségeid és a képességeid összhangban vannak-e a kiírással, vagyis te vagy-e az a jelölt, akire a cégnek szüksége van. A válaszodban mindenképp meg kell említened olyan tulajdonságokat, amelyek megkülönböztetnek téged a többi pályázótól.

Hogyan válaszolj?

A válaszodban természetesen be kell mutatnod azokat a készségeket és szakmai tapasztalatokat, amelyek korrelálnak a kiírásban szereplő igényekkel.

1. A legegyszerűbb, ha készítesz egy listát az adott cég igényeiről, és aztán még egyet, amelyben leírod a készségeidet, amelyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. Ez a lista tartalmazza a tanulmányaid főbb állomásait, a „puha” és „kemény” készségeket és a releváns szakmai tapasztalatokat.

2. Aztán szűkítsd le a listát 3-5 fő pontra.

3. Majd minden egyes pontra hozz 1-2 konkrét példát, ami bizonyítja, hogy sikerrel használtad ezt az erősséget a múltban.

Minta válaszok:

„Nagyon precíz vagyok. Ha egy adott projekten dolgozom, nem csak az a célom, hogy határidőre végezzek. Hanem hogy a határidő előtt minden szempontból hibátlan munkát tegyek le az asztalra. Tavaly még külön bónuszt is kaptam, amiért a 3 legfontosabb jelentést 1 héttel a határidő előtt adtam le.”

„Nagyon jól kommunikálok írásban. 5 évig voltam főszerkesztő-helyettes, ezért nagyon odafigyelek a részletekre. Korábban újságíróként dolgoztam, ezért megszoktam, hogy különböző olvasó közönségnek kell írnom. Sajtóreferensként hatékonyan tudok majd sajtóanyagokat és háttéranyagokat készíteni az önök cége számára.”

„Nagyon büszke vagyok a hatékony ügyfélkapcsolati készségemre, amit az elmúlt 8 évben fejlesztettem ki, és arra, hogy képes vagyok bármilyen felmerülő panasz hatékony kezelésére. Munkám során könnyedén megtalálom a hangot a legkülönbözőbb emberekkel, ezért jól tudok dolgozni egyedül és csapatban is.

Ne feledd:

Ez nem az a helyzet, amikor szerénynek és alázatosnak kell lenned! Természetesen nem azt mondom, hogy túlozz, vagy, hogy ferdítsd el a valóságot. De be kell bizonyítanod, hogy az összes többi jelentkező közül neked kell, hogy bizalmat szavazzanak. Amikor válaszolsz, ne általánosságokban beszélj és sorolj fel túl sok erősséget sem. Néhány releváns erősség bemutatása - 1-2 konkrét példán keresztül - le fogja nyűgözni az interjúztatót.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-11-01

 

Mi az, amit mindenképp meg kell tenned az állásinterjú után?

Van egy dolog, amiről a pályázók több mint 90%-a megfeledkezik az állásinterjú után. Pedig ez az eszköz kiválóan alkalmas arra, hogy megkülönböztessen téged a többi jelölttől és bizonyítsa, hogy te sokkal motiváltabb vagy, mint a többiek.

Írj köszönő levelet az interjú után!

A legutóbbi tréningen az egyik tanítványom megkérdezte, hogy miért „vesződjön még egy köszönő levéllel”? Hiszen ha elmegy az interjúra, pontos és elegáns, jól felel a kérdésekre, az már egyértelműen jelzi a szándékát, nem igaz? Nos, a szándék jelzése önmagában kevés. Vegyük sorra, mi szól a köszönő levél írása mellett.

Miért írj köszönő levelet?

1. Mert udvarias.
A legfontosabb, hogy ez egy nagyon udvarias gesztus. Próbálj az interjúztató fejével gondolkodni. Ő is elfoglalt, naponta 10-20, vagy még annál is több pályázót kell megismernie és véleményt formálnia róluk, de van egy közöttük, aki köszönetet mond neki azért, hogy időt szakított rá. 
 
2. Mert érdeklődést kommunikál.
De nem az udvariasság az egyetlen szempont. A köszönő levél azt is megmutatja, hogy neked igazán fontos ez az állás, hajlandó vagy tenni érte, és nem csak bepróbálkoztál.

3. Mert megkülönböztet.
Biztos, hogy a levél miatt rád emlékezni fognak. Az, hogy az interjú után még egyszer kommunikálsz az interjúztatóval lehetőséget teremt neked arra is, hogy megemlíts egy olyan fontos tényt, ami esetleg nem jött szóba az interjún, de a pályázókról való döntés meghozatalánál fontos lehet.

Hogyan írj köszönő levelet?

1. A köszönő levelet az interjú után 1 napon belül küldd el. Én mindenképp az e-mailt javaslom, a postai levelezés hosszadalmasabb és lehet, hogy a leveled véletlenül elkallódik a céges postázóban.

2. Ha egynél több személy volt jelen az interjún, akkor minden egyes személynek köszönetet kell mondanod írásban. Ne légy lusta, senkit se hagyj ki, mert sértődés lesz a vége, ami nem segít neked.

3. A leveled legyen udvarias, rövid és egyszerű.

4. A legfontosabb, hogy mondj köszönetet azért, hogy részt vehettél az interjún. A levélben szerepeljen az interjú pontos ideje.

5. Ha van olyan szakmai tény, amit fontosnak érzel magadról, de nem került szóba, vagy, ha van olyan kérdés, amire nem tudtál válaszolni az interjún, akkor a köszönő levélben írhatsz ezekről.
Ne feledd, egy jól megírt köszönő levél sok mindent elárul az írójáról. A munkaadó felé egyszerre kommunikálhatod a professzionalizmusod és azt is, hogy mennyire motivált vagy.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-10-25

 

5 hiba, ami tönkreteszi az önéletrajzodat

 

Tudnod kell, amikor életrajzot írsz, hogy a HR-esek általában 1-2 percet szánnak majd az életrajzodra. Ennyi időd van arra, hogy egy alkalmas jelölt benyomását keltsd. Minden felesleges adat és információ csak megnehezíti a kiválasztást végző szakember dolgát, abban, hogy megismerje az értékeidet.
Ezeket a hibákat mindenképpen kerüld el:

1. Konkrétumok nélkül, általánosságban írsz a korábbi feladataidról
A munkáltatók nem a korábbi munkaköri leírásodra kíváncsiak!
Azt akarják tudni, hogy a készségeid és tapasztalatod révén mennyi értéket hoztál létre és bevételt termeltél a szakmai múltadban.

2. Az adott állás szempontjából lényegtelen szakmai tapasztalat tüntetsz fel
Minden egyes mondatodból és kijelentésedből annak kell kiderülnie, hogy maximálisan alkalmas vagy az adott munkakör betöltésére. Ha könyvvizsgálói állásra jelentkezel, ne pocsékolj helyet arra, hogy leírd, felszolgálóként dolgoztál a főiskolás éveid során.

3. Felesleges személyes információkat sorolsz fel
Ne pazarolj helyet a következő adatokra: magasság, súly, születési hely, vallás és születési idő. Sajnos még mindig találkozom olyan életrajzokkal, amelyek feltüntetik ezeket az információkat. Koncentrálj a szakmai tényekre. A munkáltató szemében nem leszel értékesebb jelölt attól, hogy tudja, 82 kg a súlyod és Miskolcon születtél.  

4. Az adott állás szempontjából lényegtelen hobbikat/érdeklődési köröket tüntetsz fel.
Még mindig nagyon sokan írják le szabadidős tevékenységüket az életrajzba.
Ha ez képet ad a jellemedről és a kitartásodról – például egy sportversenyen elért siker -, vagy szakmailag releváns, akkor lehet rá helyet áldozni. De a színház/mozi/olvasás triót felejtsd el. 

5. Okokat sorolsz fel, amiért otthagytad a korábbi munkahelyedet
Semmi szükség arra, hogy elmagyarázd a karrierépítésed állomásait. Ha a munkáltatót érdekli a szakmai múltad, akkor majd az állásinterjún rákérdez.

Ne feledd: az önéletrajzod egyetlen célja, hogy képet tudjanak alkotni a szakmai múltadról, értékes jelöltnek tartsanak téged, és ezért behívjanak az állásinterjúra. Minden olyan információ az önéletrajzban, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-10-18

 

10 dolog, amivel teljesen elronthatod a motivációs levelet

Minden tréningem előtt megkérem a résztvevőket, hogy küldjék el nekem a motivációs levelüket. Sajnos még mindig találkozom olyan súlyos hibákkal, amelyek tökéletesen alkalmasak arra, hogy negatív képet fessenek a pályázóról és ezáltal drasztikusan rontsák az esélyeit, de egy kis odafigyeléssel kiküszöbölhetők lennének.

Melyek ezek?

1. Nyelvtani hibákat vétesz. A motivációs levél egyfajta első bizonyíték arra, hogy odafigyelsz a részletekre, úgyhogy kapcsold be a helyesírás ellenőrzőt és legalább olvasd el a levelet még egyszer, mielőtt elküldöd.
2. Túl hosszú bekezdéseket írsz. Ha a bekezdések túl hosszúak, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem olvassák el, vagy átugorják a fontos részeket. Minden bekezdés 5-6 sort tartalmazzon és 3-4 mondatot.
3. Tévesen írod le a cég / kontakt személy nevét. Amikor egyszerre sok céghez jelentkezel, és tömeggyártásban írod a motivációs leveleket, előfordulhat, hogy nem figyelsz eléggé és tévesen írsz egy fontos nevet. Szerinted a másik oldalon mit fognak ezek után gondolni rólad, mennyire tartanak majd alkalmasnak jelöltnek?
4. Valótlanságot állítasz. Más szóval hazudsz. A tények ellenőrizhetők, az interjún pedig nagyon kellemetlen, ha kiderül, hogy hamis adatokat írtál.
5. Bérigényt írsz. Ha erre nem kérnek a kiírásban, akkor ne írj bérigényt a leveledbe. Könnyen úgy tűnhet, hogy téged egyedül a pénz motivál. Az anyagiakról majd egyeztetsz a bértárgyaláson.
6. Negatív megjegyzés teszel az előző munkáltatódra. Se szóban, se írásban ne szidd a korábbi cégedet/főnöködet. Felmerülhet, hogy majd hasonló megjegyzéseket teszel az új vezetőidről is, ha esetleg felvesznek.
7. Irreleváns információkat írsz. Minden olyan sor és mondat, ami nem azt támasztja alá, hogy te mit tudnál nyújtani a cégnek, az felesleges! Jó dolog, ha a szabadidődben színházba jársz, de - ha nem egy kulturális intézménybe jelentkezel - hagyd ki a levélből.
8. Mentegetőzöl. Ha arról írsz, hogy miért hagytál ott egy korábbi állást, soha ne tűnjön úgy, hogy mentegetőzöl. Teljesen felesleges, hogy ráirányítsd a figyelmet a karriered egy kevésbe sikeres állomására.
9. Leírod, hogy mit akarsz. Ne írj arról, hogy te mit akarsz a munkától, vagy a cégtől! Csak arról írj, hogy te mit tudsz nyújtani!
10. Ugródeszkaként akarod használni a pozíciót. A munkáltatók motivált és eltökélt embereket keresnek. Ha a leveledből az derül ki, hogy csak 1-2 évig akarsz a cégnél dolgozni, hogy tapasztalatot szerezz, és utána például külföldön akarod folytatni a karriered, akkor el is felejtheted az interjút.

Ne feledd: a motivációs levél egyetlen célja, hogy behívjanak általa az állásinterjúra. Minden olyan információ a levélben, ami nem segíti elő ennek a célnak az elérését, az hátráltat és akadályoz!   

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-10-11

 

Hogyan kérj fizetésemelést?

Úgy érzed, hogy magasabb fizetést érdemelnél, de nem mersz szólni? Ne várj a főnököd jóindulatára! Készülj fel arra, hogy érvelned kell. Itt van néhány tipp arra, hogy mikor és hogyan kérj fizetésemelést:

1. Legyél tisztában azzal, hogy mennyi az átlagfizetés a te szakterületeden!

A legelső lépés a szükséges információk beszerzése. Tudnod kell, hogy mennyit keresnek mások, akik a te szakterületeden dolgoznak, vagy nagyon hasonló munkát végeznek. Vedd számításba, hogy hány éve dolgozol az adott területen, tehát mennyi tapasztalatot gyűjtöttél, és hogy mennyi ideje dolgozol az adott munkáltatónál.

2. Legyél tisztában a munkáltató anyagi helyzetével!

Ha a munkáltatód jelenleg anyagi gondokkal küzd, akkor nem alkalmas az idő arra, hogy fizetésemelést kérj tőle! DE ettől függetlenül jelezheted felé, hogy te – a tapasztalatod és a szakértelmed miatt – több juttatást érdemelnél. Mint hűséges alkalmazott most kiállsz mellette a nehéz időkben, de ha a helyzet javul, akkor fontos, hogy ő is emlékezzen a te segítségedre és tárgyaljátok újra a béredet.

3. Kérj időpontot!

Amikor az emelésről tárgyalsz, akkor a megbeszélés legyen formális és bizalmas. Kérj egy időpontot a főnöködtől és más ne hallja, hogy miről beszéltek. NE kérj emelést e-mailen, telefonon és ebéd közben a büfében.

4. Prezentáld az érveidet!

Az a helyzet, amikor fizetésemelést kérsz, nagyban hasonlít egy bértárgyalásra. Amikor a munkáltatód megkérdezi, hogy miért adjon neki magasabb bért, nem válaszolhatod azt, hogy „mert megérdemlem”. Prezentálnod kell az érveidet, vagyis, hogy miért jár neked több pénz.

Hogy jól tudj érvelni, ahhoz kell egy nagyon részletes lista arról, hogy mennyit keresnek általában az adott területeden, neked konkrétan milyen eredményeid voltak a cégnél, mennyi pénzt spóroltál, mennyi bevételt termeltél, hány sikeres projektet hoztál tető alá az elmúlt években. Ugye egyetlen jó vezető sem akarhatja, hogy egy ilyen szakember elmenjen a konkurenciához?  

5. Döntsd el mi lesz akkor, ha nem kapsz emelést!

Készíts egy tervet mielőtt bemész a listáddal a főnöködhöz. Mi lesz akkor, ha nemet mond, és nem kapsz emelést, vagy kevesebbet kapsz, mint amire számítottál?  Felmondasz, vagy visszavonulsz, és egy későbbi időpontban újra megpróbálod? Például ha a teljesítményed miatt kaptál elutasító választ, akkor beszéljétek meg, hogy pontosan milyen eredményeket kell hoznod ahhoz, hogy emelést kapj, és egy későbbi időpontban – ha hoztad a számokat – tárgyaljátok újra a kérdést. Ha más az ok, akkor arra is kérdezz rá, és tudd meg, hogy pontosan milyen elvárásokat kell teljesítened ahhoz, hogy magasabb bért kapj.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner
2015-10-04

 

Ön miért akar itt dolgozni? – Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre


Az interjún szinte mindig felteszik ezt a kérdést a pályázóknak, és egy szimpla „sok jót hallottam a cégről” válasz nem lesz elég.

A munkáltató tudni akarja, hogy kik azok a jelöltek, akik ténylegesen munkát fektetnek majd abba, hogy javítsák a cég hatékonyságát, és kik azok, akik csak egy jó fizetést akarnak és egy céges autót.  

Hogyan készülj fel?

Az interjúztató a válasz során azt igyekszik megállapítani, hogy milyen ismeretekkel rendelkezel a cégéről. A legjobb, ha előre felkészülsz, vagyis

- megnézed a cég honlapját

- az összes fellelhető cikket elolvasod a cégről és a vezetőkről a szakmai sajtóban, az interneten és a LinkedIn-en.
Így el tudod majd mondani, hogy milyen előnyökkel jár, ha itt dolgozhatsz. De ne csak az előnyökről beszélj. Próbáld meg kitalálni, hogy a cég küldetése és értékei hogyan kerülnek összhangba a te személyes céljaiddal.

Kapcsolati tőke

Ha van személyes kapcsolatod az adott vállalatnál, akkor érdemes őt is megkérni, mondja el, hogy a cég pontosan mit keres a leendő alkalmazottakban. Minél részletesebb információkkal szolgál, annál jobban megkönnyíti a helyzeted.

Minta Válaszok:

Bár a kérdés arról szól, hogy te miért akarsz náluk dolgozni, ne felejtsd el, arról kell meggyőznöd az interjúztatót, hogy ők profitálnak majd abból, ha alkalmaznak téged.

„Az önök cége - egy nagyszerű üzleti modell segítségével - nemcsak piacvezető, de azt láttam a Facebook oldalukon, hogy a felhasználóik nagyon lelkesednek a termékeik iránt. Be kell vallanom, én is használom őket, és nagyon szeretnék részese lenni a termék értékesítésének.”

„Az önök cégénél dolgozik néhány volt kollégám. Elmondták, hogy önök mennyire támogatják az egyéni kezdeményezéseket a cégen belül. Minden vágyam, hogy én is egy ilyen munkahelyen dolgozhassak.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-09-27

Önt mi motiválja? - Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Tulajdonképpen erre a kérdésre nincs jó vagy rossz válasz, csak őszinte, vagy kevésbé őszinte. A válaszodból sok mindenre tud következtetni az interjúztató. Kiderülhet számára, hogy sikeres leszel-e abban a pozícióban, amelyet meg akarsz szerezni, és azt is látni fogja, hogy te mit értékelsz leginkább egy adott munkahelyen.

Hogyan készülj fel?

Ez a kérdés gyakran váratlanul éri a pályázókat, ezért készülj fel rá előre. Az interjú előtt írj magadnak egy listát azokról a feladatokról, amelyeket a legjobban élveztél, és amelyek a leginkább motiváltak téged a korábbi munkahelyeden. Karikázd be azokat, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak ahhoz az álláshoz, amelyre pályázol. Ugyanígy gondolkodj el a motiváló munkahelyi környezetről is. Hol vagy hatékonyabb? Egy nagy egyterű irodában, vagy inkább szeparáltan? A válaszodban említs konkrét példákat a szakmai múltadból, amiből kiderül, ha motivált vagy akkor hatékonyabban dolgozol.

Minta válaszok:

„Én nem szeretem az adminisztratív feladatokat, akkor vagyok igazán motivált, ha emberekkel foglalkozhatok. Mindig fontosnak éreztem, hogy az ügyfelek a lehető legjobb minőségű szolgáltatást kapják. Én akkor vagyok elégedett, ha az ügyfél úgy érzi, hogy a cégnek ő a legfontosabb. Ez a személyes hajtóerő és maximalizmus volt az oka annak, hogy a korábbi munkahelyemen én lettem az „év értékesítője” a tavalyi és a tavaly előtti évben is.”

„Akkor vagyok a leginkább elégedett, ha sikerül betartanom a határidőket. Azt szeretem, ha van egy olyan időbeosztás, amelyhez igazodhatok, és az ad sikerélményt, ha tartani tudom ezt a kitűzött ütemtervet. Épp ezért az előző munkahelyemen az időgazdálkodási készségemet értékelték a leginkább.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-09-20

 

Hogyan írnák le önt a kollégai? - Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Úgy tűnik, hogy ez a gyakori állásinterjú kérdés a kollégáidra vonatkozik. De a munkáltató valójában arra kíváncsi, hogy te hogyan látod saját magadat.

Arról is meg akar győződni, hogy rendelkezel-e azokkal a puha készségekkel (soft skills), mint például a flexibilitás vagy a kommunikációs készség, amelyek segítségével könnyebben be tudsz majd illeszkedni az új munkahelyedre.

Hogyan válaszolj a személyiségeddel kapcsolatos kérdésekre?

A válasz 2 részből áll. Először említs egy olyan személyes tulajdonságot, amit a kollégáid látnak benned, és ami nélkülözhetetlen a kiírásban szereplő pozíció elnyeréséhez. Aztán egy konkrét példával bizonyítod, hogy valóban rendelkezel ezzel a tulajdonsággal.

Gondolj vissza egy olyan helyzetre, amikor egy kollégád megdicsért. Például, amikor nagyszerűen dolgoztál egy csapat tagjaként, vagy amikor segítettél egy kollégádnak, hogy határidőre elkészüljön egy prezentációval. Tehát készíts egy listát még az állásinterjú előtt az összes pozitív feedback-ről, amit a kollégáidtól kaptál. Aztán nézd meg az álláskiírást és karikázz be 2 vagy 3 olyan tulajdonságot, amely fontos a pozíció elnyeréséhez, és amelyet megdicsértek az évek során (pl.: csapat-orientált).

Minta Válaszok:

„A kollégáim azt mondják rólam, hogy nagyok szervezett vagyok, és jól gazdálkodom az idővel. Néhány évvel ezelőtt egy csapat tagjaként egy külföldi pályázaton dolgoztunk és én voltam felelős az időbeosztásért. Határidő előtt végeztünk a munkával, és végül a mi cégünk nyert.”

„A kollégáim azt mondanák rólam, hogy nagyon kreatív vagyok, aki folyamatosan keresi az új megoldásokat. Amikor az előző munkahelyemen sokan elkeseredtek a marketing költségvetés csökkentése miatt, én kidolgoztam néhány új és hatékony módszert arra, hogy a csökkentések ellenére is sikeres legyen a kampányunk.”

„Azt mondták rólam, hogy erős vezető vagyok, aki - ha szükséges - tud csapatban is dolgozni. Az előző munkahelyemen kaptam egy levelet egy kollégámtól, aki azt méltatta, hogy képes voltam egyszerre hatékonyan vezetni a kollégáimat, de ugyanakkor meghallgattam és figyelembe vettem minden egyes csapattag véleményét.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-09-13

 

Ön hogyan kezeli a kudarcot? - Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Időről időre mindenkit ér kudarc. Ezért ne lepődj meg, ha az állásinterjún rákérdeznek arra, hogy te hogyan birkózol meg a vesztes helyzetekkel a munkád során. A kérdés feltevésével a kiválasztást végző szakember 2 fő kérdésre akar választ kapni:

- Meg tudod-e őrizni a higgadtságodat és tudsz-e akkor is fókuszálni, ha épp nem vagy sikeres?
- Képes vagy-e bevallani, ha hibázol és tudsz-e tanulni belőle?

Hogyan válaszolj?

A legjobb megközelítés, ha a válaszodban bemutatsz egy olyan munkahelyi szituációt, amikor vállaltad a felelősséget a hibádért, tanultál belőle és ezért legközelebb sikerült elkerülnöd a hiba megismétlődését.

Részletesen írd le, hogy pontosan mit tanultál, illetve milyen következtetést vontál le az adott helyzetből és hogyan tudtál profitálni később a tanultakból.

Minta Válasz:

„Amikor az XY Kft-t vezettem 2010-ben, azt vettem észre, hogy – több sikeres hónap után - a bevételünk elkezd meredeken csökkenni. Amikor elemeztem a helyzetet rájöttem arra, hogy néhány konkurensünk elveszi a vevőinket egy hatékony online marketing kampány és aktív közösségi médiás jelenlét segítségével. Felismertem, hogy az addigi marketing stratégiánk már nem hatékony, és ezért elvégeztem egy online marketing tanfolyamot és felvettem gyakornoknak egy online marketing szakos főiskolást. Közösen átstrukturáltuk a honlapot, elindítottunk egy hűség-programot és elkezdtünk egy Facebook kampányt. A változtatások után a bevétel 15%-kal nőtt a következő hónapban.”

Mi az, amit ne mondj:

Légy óvatos, amikor válaszolsz. Törekedj arra, hogy egy teljes esetet írj le az elejétől a végéig. Ne tegyél utalásokat olyan helyzetekre, amelyek egy a munkához szükséges készség hiányára utalnak, amit azóta sem sikerült elsajátítanod. Ne maradjon olyan kép rólad az interjúztató fejében, hogy nem fogod tudni jól ellátni a munkádat.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre, vagy tanulj stratégiát az álláskeresoknek szóló könyvembol.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-09-05

 

 

Hogyan beszélj a volt főnöködről az állásinterjún?

Számíts rá, hogy az állásinterjún kérdezni fognak majd a legjobb és a legrosszabb főnökeidről, tudni akarják, hogy te mit vársz el egy felettestől és mit tennél akkor, ha a főnököd elviselhetetlen lenne. Amikor a korábbi vezetőidről, a velük kialakított munkakapcsolatról kérdeznek, soha ne mond, hogy nem kedvelted őket. Elmondom miért:

Minden negatív megnyilvánulás az állásinterjún, egy intő jel a HR-snek, arról, hogy vajon mit fogsz mondani később az ő vezetőiről és cégéről, ha majd esetleg felvesznek. Nézzük, hogyan válaszolj a főnökökkel kapcsolatos kérdésekre:

Mit vár el a felettesétől?

- „Azt a munkahelyi környezetet értékelem, ahol a vezetők ismerik az alkalmazottak igényeit és erősségeit. Ahol senkit sem favorizálnak teljesítmény nélkül.”

- „Azt szeretném, ha bizalommal fordulhatnék a főnökömhöz akkor, ha van egy problémám. Legyen velem őszinte, mondja meg, ha van olyan terület a munkámban, amit máshogy kellene csinálnom.”

Ki volt a legjobb főnöke?

- „Minden korábbi főnökömtől sokat tanultam. A jóktól megtanultam, hogy mit hogyan csináljak, a rosszaktól megtanultam, hogy mit ne csináljak.”

Voltak-e valaha nehézségei az előző főnökével?

- „Azt kell mondanom, hogy szerencsére soha nem voltak nehézségeim a kollégáimmal. Igyekszem mindenkivel megtalálni a közös hangot, ezért jól tudok együttműködni a nehéz emberekkel is.”

Hogyan írná le önt a volt főnöke?

- „A volt főnököm azt mondaná rólam, hogy igazi problémamegoldó típus vagyok. Az előző cégemnél én feleltem az értékesítésért, a kapcsolatfelvételtől egészen a zárásig, és ezt a munkát nagyrészt egyedül és önállóan végeztem. Néhány kollégám nehezményezte ezt a helyzetet, de én nagyon élveztem ezt az autonómiát.” 

Mit tenne akkor, ha tudná, hogy a főnöke téved?

- „Ez az adott helyzettől és a vezető személyiségétől függ” (Ez szerintem az ideális válasz). (Aztán hozz egy példát:) „Az előző főnököm például nem szerette, ha bárki is megkérdőjelezi a tekintélyét. Ő viszonylag új volt a szakmában, mi beosztottak pedig régi motorosnak számítottunk. Ugyanakkor nem akart belelátni a folyamatokba, csak a végeredmény érdekelte. Ezért nem vitatkoztam vele, ha valami irracionális utasítást adott, hanem a saját módszerem szerint elvégeztem a munkát, és elértem a kívánt eredményt. Ő elégedett volt, mert megkapta, amit akart, és én is elégedett voltam, mert nem kellett vele feleslegesen vitatkoznom.”     

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-08-29

 

 

Miért hagyta ott az előző munkahelyét? – Így válaszolj erre az állásinterjú kérdésre!

Ha nem vagy pályakezdő, akkor szinte biztos, hogy rákérdeznek az állásinterjún, hogy miért hagytad ott az előzős állásod, miért váltottál. Nézzük, hogyan hozd ki a legtöbbet a válaszodból:

Soha ne kritizáld az előző főnököd!
Függetlenül attól, hogy mi történt a munkahelyeden, hogy miért döntöttél úgy, hogy váltasz, ne kritizáld az előző munkaadódat az állásinterjún! Ha mégis megteszed, az interjúztatónak rögtön az jut majd az eszébe, hogy vajon róla vagy az ő cégéről is így nyilatkozol majd a következő interjún, ha mégsem jön össze az együttműködés.

Egy HR-s barátom mesélte a következő sztorit. Épp egy ígéretes jelöltet hallgatott meg, aki tökéletesen alkalmasnak tűnt a pozícióra. Mikor megkapta ezt a kérdést, a jelölt elmondta, hogy ez előző főnöke borzalmas volt, állandóan túlóráznia kellett és utálta a munkáját. A jelölt sajnos nem tudta, hogy a korábbi cége éppen akkor írt alá egy szerződést azzal a vállalattal, ahová jelentkezett.

A barátom pedig semmiképp nem akart felvenni egy olyan embert, aki így viszonyul – jogosan vagy nem - az egyik legfontosabb jövőbeni üzleti partnerükhöz. A jelöltnek természetesen fogalma sem volt arról, hogy végül miért utasították el.
   
Minta válaszok:

„Untam a munkámat, rutinná vált számomra az egész. Nem tudtam fejlődni, nekem pedig szükségem van az új kihívásokra.”

„A családi körülményeim miatt költöztem ebbe a városba, ezért kellett otthagynom a korábbi állásomat.”

„Úgy döntöttem, hogy más irányba szeretném folytatni a karrieremet. A korábbi munkahelyemen pedig erre nem volt lehetőségem.”

„Nemrég szereztem meg az új képesítésemet, és olyan állást szeretnék, ahol használhatom ezt a szaktudást.”

„Azért hagytam ott az előző állásomat, mert több időt akartam tölteni a családommal. Olyan állást szeretnék, amely rugalmasabb beosztást kínál.”

„Szeretnék végre egy stabil piaci pozícióval rendelkező cégnél dolgozni, ahol több lehetőségem van a fejlődésre.”

„Az előző munkahelyem a város másik részén volt. Naponta több órát töltöttem utazással. Ezért szeretnék egy olyan cégnél dolgozni, amely közelebb van az otthonomhoz, és így több időt tölthetnék a családommal.”

„Őszintén szólva nem akartam váltani, de megláttam ezt a hirdetést, és remek, új kihívásnak tűnt számomra, ahol maximálisan kihasználhatom a képességeimet, amire sajnos nem mindig van lehetőség a jelenlegi munkahelyemen.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-08-16

Mesélne magáról? – Hogyan válaszolj erre az állásinterjú kérdésre?

Az állásinterjúk elején gyakran teszik fel ezt a látszólag ártalmatlan kérdést. Ily módon az interjúztató megtöri a jeget, betekintést kaphat a személyiségedbe és eldöntheti, hogy mennyire vagy megfelelő a cég számára. Vigyáznod kell, hogy mennyi és főleg, hogy milyen információt adsz ki magadról, és azt is tudnod kell, hogy miről ne beszélj. Lássuk, hogyan válaszolj.

Kezd azzal, hogy felsorolsz néhány olyan hobbit, ami nem kötődik közvetlenül az adott álláshoz. A hobbi bármi lehet a sakktól a salsa-ig, de az a lényeg, hogy legyél szenvedélyes, amikor beszélsz róla és hangsúlyozz egy értéket, ami fontos neked.

Például a rendszeres futás és a yoga azt mutatja, hogy energikus vagy és fontos neked az egészséged megőrzése. Ha szeretsz keresztrejtvényeket megoldani, az bizonyítja, hogy érdekelnek a szellemi kihívások. Ha rendszeresen jársz elegáns éttermekbe és teniszezel, akkor esetleg rád lehet majd bízni a külföldi ügyfelek szórakoztatását.
 
Átvezetés a szakmai vonalra

Miután bemutattál néhány személyes aspektust, ideje áttérned a szakmai vonalra. Kezdj el a szakmai készségeidről beszélni, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az adott álláshoz. Például használd a következő mondatokat: „A hobbijaim mellet nagyon fontosak számomra a szakmai életem. Engedje meg, hogy beszéljek néhány olyan készségemről, amelyekkel hozzájárulhatok a sikerükhöz.”

Vigyázz arra, hogy ne említs meg túl sok készséget, „ne bombázd” le az interjúztatót túl sok információval. Válassz ki 3-4 kulcsfontosságút, és ezekről beszélj röviden. Elmondhatod, hogy nagyon szeretsz prezentációkat tartani, és ez nagyban hozzájárult az előző munkahelyeden az új ügyfelek megszerzéséhez.

Aztán később – az interjú során – részletekbe menően és számokkal igazolva elmondod, hogy pontosan mit értél el a prezentációiddal.    

Amiről ne beszélj

Kerüld az olyan témákat, mint a vallás és a politika! Szintén nagyon sokan belesétálnak abba a hibába, hogy elkezdenek a családjukról mesélni. („Imádok a fiammal focizni, képzelje elsőre felvették a főiskolára.”) Ne feledd, az interjúztatót ez nem érdekli. Azért vagytok itt, hogy kiderüljön, alkalmas vagy-e a munkára vagy sem.

Minta válaszok:

"Olyan ember vagyok, aki pontosan tudja, hogyan kell egy nehéz feladatot precízen kivitelezni. Nagy figyelmet fordítok a részletekre és a határidők betartására."

"Kreatív típus vagyok, aki szeret alternatív megoldási javaslatokat kidolgozni egy problémára. Munkám során eddig számtalanszor dolgoztam ki és ültettem át a gyakorlatba innovatív módszereket."

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-08-09

 

Ön hazaviszi a munkáját? – Ezt válaszold!


Ez az állásinterjúk során az egyik legtrükkösebb kérdés. A munkáltató több okból szokott erre rákérdezni. Egyrészt kíváncsi arra, hogy be tudod-e fejezni a munkádat a kijelölt határidőn belül. Másrészt tudni akarja, hogy mennyire fontos számodra a munka és a magánélet egyensúlya (ha nem viszel haza munkát, akkor boldogabb vagy, és jobban dolgozol). De az is elképzelhető, hogy olyan alkalmazottat keres, aki hozzá van szokva ahhoz, hogy az egész élete a munkáról szól. Akárhogy is, a válaszod döntő fontosságú lehet.

Hogyan felelj?

Mielőtt válaszolsz, szerezz információkat, és gondolkozz el a vállalati kultúráról.

Ha úgy gondolod, hogy a munkáltató értékeli az időgazdálkodási készséget, akkor azt a képességedet emeld ki, hogy képes vagy határidő előtt végezni a feladatokkal a munkaidőn belül, ezért nem viszel haza munkát és például a családodra koncentrálsz a munka végeztével.

Ha az adott cég elvárja az alkalmazottaktól, hogy rendszeresen túlórázzanak, akkor azt hangsúlyozd, hogy lelkes és elkötelezett vagy, aki hajlandó akár otthon is dolgozni csak azért, hogy minőségi munkát tegyen le az asztalra.

Ha nem vagy biztos abban, hogy pontosan mit is keres a munkáltató, akkor a legjobb kiemelni a szervezői és időgazdálkodási készségedet, de ugyanakkor elmondani, hogy különleges helyzetekben - szükség esetén - hajlandó vagy hazavinni a munkádat. 

A kérdés számodra is egy lehetőség arra, hogy eldöntsd, neked való-e ez az állás, vagy sem. Ha rendszeresen kell majd hazavinned a munkádat és túlóráznod, de neked szükséged van szabadidőre, akkor jobb, ha egy másik céget keresel.

Minta Válaszok:

„Ha szükséges, akkor természetesen hazaviszem a munkámat. Fontos számomra, hogy betartsam a határidőket, és nem probléma, ha ezért néha otthon is dolgoznom kell.”

„Amikor elkezdek dolgozni egy feladaton, akkor készítek egy időbeosztást magamnak, ami lehetővé teszi, hogy ne ússzak el és ne kelljen otthon dolgoznom. Ugyanakkor tudom, hogy néha bejönnek sürgős munkák és váratlan események, ezért mindig hajlandó vagyok hazavinni a munkát, ha szükséges.”

„Gyakran viszem haza a munkámat, amikor szorít a határidő. De a családommal töltött idő nagyon értékes a számomra, ezért igyekszem ezt tényleg csak a rendkívüli helyzetekre korlátozni.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-08-01

 

Ön miért akar ennél a cégnél dolgozni? – Ezt válaszold!

A munkáltató tudni akarja, hogy valóban elgondolkodtál-e azon miért akarsz az ő cégénél dolgozni, és nem csak azért jöttél ide, mert meghirdettek egy állást. Amikor felteszik neked ezt a kérdést, kell, hogy legyen 2-3, ütős érved arra, hogy miért ennél a cégnél képzeled el a jövődet és nem egy másiknál.

Erre a kérdésre nincs jó és rossz válasz, csak meggyőző és kevésbé meggyőző. Mindenképp nézd meg a cég honlapját, ismered meg a vállalat küldetését, a termékének és/vagy szolgáltatásának jellemzőit.

Legyél tisztában azzal, hogy te mit tudsz nyújtani nekik. A készségeid, tanulmányaid és szakmai tapasztalatod mennyire van összhangban a cég elvárásaival, értékeivel és küldetésével.

A válaszodból derüljön ki, hogy téged nem a fizetés, a céges mobil és az étkezési hozzájárulás érdekel. Végeztél előzetesen kutató munkát, szelektáltál és végül ennél a cégnél döntöttél, itt akarsz karriert csinálni.

Rossz Válasz: „Mindig ennél a cégnél akartam dolgozni. Régóta ismerem és használom a termékeiket. Ez az állás pedig remek lehetőség lenne számomra, hogy tanuljak és fejlődjek.”

(A válasz jól kezdődik, de azután a jelölt arról kezd el beszélni, hogy ő miként profitálhatna az állásból. Nem derül ki, hogy mit nyer a cég azzal, ha alkalmazza őt. Nem világos, hogy miért akar a cégnél dolgozni, és hogy szerinte – a kutatási alapján - melyek a termék előnyei.)

Jó Válasz: „A kutatásaim alapján kiderült, hogy az önök cége piacvezető. A honlapjukon találtam néhány érdekes információt arról, hogy milyen termékeket terveznek bevezetni a jövőben. Mindenképp az önök cégénél szeretnék dolgozni és úgy gondolom, hogy tapasztalataimmal és a szaktudásommal a segítségükre lennék abban, hogy még sikeresebbek legyenek.”

(A válaszból kiderül, hogy a jelölt végzett kutatómunkát. Átnézte a cég piaci helyzetét, a honlapját és ismeri a terveiket. Végül pedig elmondja, miért érné meg az adott vállalatnak, hogy őt alkalmazza.)

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-07-26

 

Hogyan készülj fel a telefonos állásinterjúra?

Az angol nyelvű állásinterjú egyik kedvelt kiegészítője a telefonos interjú, ahol a pályázónak a hallás utáni szövegértési képességére kell hagyatkoznia. A telefonos interjú egyszerűnek tűnik, nem igaz? Nem kell kiöltözni, elutazni a cég központjába, ehelyett elég otthon, a kényelmes foteledből válaszolgatni a kérdésekre. Azonban, ha nem készülsz fel rendesen, a telefonos interjút sokkal könnyebben és gyorsabban elszúrhatod!

A háttérzaj, a cég hiányos ismerete, a kérdésekre –félreértés miatt - adott rossz válaszok mind-mind drasztikusan csökkenthetik az esélyeidet.

Fontos, hogy te határozd meg a hívás időpontját. Olyan időpontot javasolj, amikor lehetőleg egyedül vagy otthon és csak az interjúra tudsz koncentrálni. A feladatod nem változott: meg kell győznöd a vonal másik végén ülő szakembert, hogy alaposan felkészültél, és hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt.

Vegyük sorra, hogyan készülj fel:

1. Zárd ki a zavaró tényezőket
A telefonos interjúra egy csendes, nyugodt helyen kerüljön sor, ahol semmi nem zavar és nem vonja el a figyelmedet. A szobában legyél egyedül ilyenkor, a többi családtag, a kutya, meg a macska legyen kizárva. 

2. Legyen a közeledben egy pohár víz
Nincs rosszabb, mint amikor a legfontosabb kérdésre adott válaszod előtt elkezd kaparni a torkod, vagy elkezdesz köhögni. Ezt elkerülendő, legyen a közelben kikészítve egy pohár víz, hogy inni tudj néhány kortyot.

3. Legyen kéznél az életrajzod
Az interjú alatt legyen előtted kikészítve az összes dokumentum, amit korábban elküldtél a cégnek (életrajz, motivációs levél, nyelvvizsgák, stb.).
Ha belekérdeznek valamibe, ne kelljen például egy időponton, vagy egy tréning pontos nevén gondolkodnod.

4. Legyen kéznél toll és papír
Elképzelhető, hogy valamit le kell írnod a beszélgetés során. A telefonos interjú egy felfokozott vizsgahelyzet, könnyű utána elfelejteni, hogy miben állapodtatok meg, úgyhogy készíts magadnak jegyzeteket.

5. Ne szólítsd a keresztnevén az interjúztatót
Az interjúztatót lehetőleg a pozíciója szerint szólítsd (osztályvezető asszony). Ha csak nem engedi meg az interjú elején, ne szólítsd a keresztnevén.

6. Figyelj, gondolkodj és beszélj lassan
A telefonos interjú alatt nehezebb odafigyelni, mint a személyesnél, pláne, ha angol nyelven kérdeznek. Ezért légy biztos abban, hogy tisztán és világosan érted a kérdést. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor kérdezz vissza! Amikor válaszolsz, beszélj lassan, tagoltan és érthetően. Teljesen rendben van, ha vársz néhány másodpercet, hogy átgondolod a válaszodat.
  
7. Ne felejts el a végén kérdezni
A jelöltek többsége a telefonos interjú végén örül, hogy túl van az egészen. De ne felejtsd el, hogy – akárcsak a személyes interjúnál – te is tehetsz fel kérdéseket a vállalatról. Írj fel magadnak kérdéseket és használd ki ezt a lehetőséget arra, hogy többet megtudj a pozícióról.

8. Írj köszönő levelet
A telefonos interjú után írj egy e-mailt az interjúztatónak, amelyben megköszönöd a lehetőséget (és esetleg jelzed, hogy örömmel vennél részt egy személyes interjún is).

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-07-19

Hogyan kezelte a felmerülő problémákat az előző munkahelyen? – Így felelj!

A cégek olyan embereket keresnek, akik hatékonyan tudják kezelni a problémás helyzeteket. Ezért gyakran kérik a jelöltet, hogy hozzon példát arra a szakmai múltjából, amikor meg kellett oldani egy nehéz vagy váratlan szituációt.
Így felmérhetik, hogy ki-ki hogyan reagált egy ilyen esetben.
Tekints úgy erre a kérdésre, mint egy remek lehetőségre, mert bebizonyíthatod, hogy nem ismered azt a szót, hogy lehetetlent. Mesélj el egy személyes történetet!

1. Legyenek kész példáid
Az ilyen jellegű kérdésre jó előre fel kell készülnöd. Ne ott, helyben rögtönözz!
Minden karrier szakaszból (szakmai gyakorlat, önkéntes munka, vezetői pozíció) tudjál példákat hozni arra, amikor egy kihívással találkoztál. Írd le pontosan, hogy mi okozta a nehézséget. Az említett problémák lehetőleg olyanok legyenek, amelyekkel az új állás során is találkozhatsz majd.

2. Fejtsd ki részletesen a megoldást
Miután részletezted a konkrét kihívást, jöhet a te, személyes megoldásod. Részletesen fejtsd ki, hogy hogyan oldottad meg a helyeztet és ennek eredményekét milyen javulás/fejlődés történt az adott ügyben, az osztályod vagy a cég helyzetében. A példa nem kell, hogy hihetetlen, vagy monumentális legyen. Az a lényeg, hogy derüljön ki belőle, hogy rendelkezel azokkal a készségekkel, amelyek a megoldáshoz nélkülözhetetlenek voltak.

3. Ne légy negatív
Semmiképp ne kezd el befeketíteni a korábbi munkahelyed alkalmazottait, a volt főnöködet és a kollégáidat. Ez rossz fényt vet rád. Nem azért jöttél az interjúra, hogy pletykálkodj, hanem, hogy állást szerezz.

4. Említs számokat
Már többször írtam, hogy a számok a barátaid. Ez a kijelentés ennél a kérdésnél is igaz. Amikor a megoldásról beszélsz, számokkal írd le az eredményeidet: „Így 10%-kal sikerült növelnem az ABC Kft. bevételét.”  „Ennek hatására 25%-kal csökkentettem az XY Rt. költségeit.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-07-12

Mit tegyél, ha lyukak vannak az életrajzodban?

Minden életrajz legfontosabb kelléke a „szakmai tapasztalat” rész, ahol évszámokkal feltünteted, hogy melyik cégeknél voltál eddig alkalmazásban.
De mi a teendő akkor, ha lyukak vannak az életrajzodban, tehát volt olyan időszak az életedben, amikor nem voltál alkalmazva? Az alábbiakban leírom, hogyan kezeld a néhány hónaptól néhány évig tartó lyukakat.

1. Folyamatosan alkalmazásban

Természetesen az a legszerencsésebb helyzet, ha korábban és jelenleg is folyamatosan alkalmazásban voltál. Ilyenkor lehetsz nagyon konkrét az évszámokkal:

2010. április –   Jelen             AB Kft.

2006. február –   2010. április XY Zrt.

2. Néhány hónapos lyuk

A recesszió minden iparágat érintette, ezért egy néhány hónapos lyuk az állások között elfogadott és nem ok arra, hogy szégyenkezz! Ha csak 3-4 hónapig voltál munka nélkül, akkor használj évszámokat a hónap megadása nélkül.

2010.       –     Jelen             AB Kft.

2006.       –     2010.             XY Zrt.

A cél az, hogy behívjanak az állásinterjúra, és hogy jobban megismerjenek téged.
Ezért ha az állásinterjún rákérdeznek, akkor legyél őszinte, és mondd el, hogy az üres hónapokat álláskereséssel és az állásinterjúra való felkészüléssel töltötted.

3. 1-2 éves lyuk

Ha például a 2008-as válság miatt vesztetted el az állásod, és csak két évvel később, tehát 2010-ben tudtál újra elhelyezkedni, akkor ezt így írd le:

2010.       –     Jelen             AB Kft.

2006.       –     2009.             XY Zrt.

Nem vagy tisztességtelen azzal, ha pusztán az évek feltüntetésével minimalizálod a lyukat. Egyszerűen csak – mint az összes profitorientált vállalat - a lehető legjobb fényben igyekszel feltüntetni magad.

4. Több mint 2 éves lyuk

Ha a lyuk több mint 2 év, akkor valamilyen részmunkaidős állást/tevékenységet írj az életrajzodba. Ez lehet oktatás, tanácsadás, vagy konzultáció. A tevékenységet, amit végeztél úgy írd bele az életrajzodba, hogy az álljon minél közelebb ahhoz a területhez, ahol jelenleg el szeretnél helyezkedni.

2010.       –     Jelen             AB Kft.

2006.       –     2009.            Pénzügy tanácsadó (kkv szektor)

2005.       -     2009.             XY Zrt.

5. Csomagold be a lyukat

Végül szeretnék valamit még egyszer kihangsúlyozni. Természetesen nem azt javaslom, hogy hazudj az életrajzodban, hanem, hogy csomagolj! Ez a taktika abban segít neked, hogy minél könnyebben és gyorsabban eljuss az állásinterjúig, ahol személyesen is bemutatkozhatsz. Ott aztán őszintén elmondhatod és megindokolhatod, hogy miért vannak lyukak az életrajzodban.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-07-04

 

Ön mit tart a legnagyobb gyengeségének? – Ezt válaszold

Minden jelölt rémálma, amikor a gyengeségeiről kérdezik az állásinterjún. Senki sem szeret megnyílni egy idegen előtt, ráadásul épp egy állásinterjún. De számos olyan taktika létezik, amellyel jól jöhetsz ki a helyzetből. Említhetsz például olyan készségeket, amelyek nem létfontosságúak az adott állás szempontjából, vagy előnyt kovácsolhatsz a hátrányból.

1. Igen, vannak gyengeségeid
Először is senki sem tökéletes, úgyhogy ha megkérdezik, mindenképp említs meg legalább 1 területet, amely nem az erősséged. (A legrosszabb válasz, amit adhatsz, hogy „Nekem nincsenek gyengeségeim.”)

Amikor válaszolsz, azt kell bizonyítanod a kiválasztást végző szakembernek, hogy tisztában vagy a hibáiddal és dolgozol azok kijavításán.

2. Beszélj nem létfontosságú készségekről
Az egyik megközelítés, amit javasolni szoktam 2 részből áll. Először is írj egy listát azokról a készségekről, amelyek szerinted nagyon fontosak ahhoz, hogy megszerezd az adott pozíciót. Ezután beszélj őszintén olyan gyengeségekről, amelyek nincsenek a listádon. Ha például egy könyvelői állásra jelentkezel, megemlítheted, hogy nem tartod elég hatékonynak a prezentációs készségedet.

3. Kovácsolj előnyt a hátrányból
A másik lehetőség, hogy egy olyan gyengeséget mutatsz be, amelynek a kijavításán épp most dolgozol. Az egyik örökzöld téma például az angol nyelv ismerete. Ha nem fontos a pozíció elnyeréséhez, elmondhatod, hogy nem tartod megfelelőnek az angol nyelvtudásod, de éppen ezért egy ideje magántanárhoz jársz hetente kétszer. Ettől még nem fogsz a jövő hétre anyanyelvi szinten kommunikálnia angol nyelven, de a HR-s láthatja, hogy ismered a gyengeségedet, és hajlandó vagy dolgozni a kijavításán. Erre pénzt és időt áldozol.

Minta Válasz:

„Nem mindig tudtam jól beosztani az időmet, de elvégeztem egy tanfolyamot, ami jelentősen fejlesztette az időgazdálkodási készségemet.”

„Régen szerettem minden feladatot egyedül elvégezni, ezért néha elcsúsztam a határidőkkel, de mára megtanultam, hogy mely munkákat tudom delegálni.”

„Korábban szerettem kizárólag egy feladattal foglalkozni. Nem nyúltam máshoz, amíg nem készültem el vele, de mára megtanultam, hogyan tudok hatékonyan dolgozni több projekten egymással párhuzamosan.”

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-06-27

Hogyan csökkentsd a stresszt az állásinterjún?

Fontos interjúra készülsz és folyamatosan aggódsz miatta? Elárulom, nem vagy egyedül! Minden állásinterjú olyan, mint egy szóbeli vizsga az egyetemen, csak éppen nagyobb a tétje. Számtalan olyan diákom van, akik jó tanulók, de rossz vizsgázók. Nem tudják hatékonyan kezelni a vizsga előtti stresszt, és végül saját magukat szabotálják. Elárulok néhány szakmai tippet, hogyan tudod hatékonyan kordában tartani a stressz szintedet azért, hogy a legjobb teljesítményt nyújtsd az interjún.

1. A stressz normális

Kezdjük az elején. Tudnod kell, hogy egy bizonyos szintű stressz az interjú előtt teljesen normális. Sőt, még hasznos is. Élesebb lesz az elméd és jobban tudsz fókuszálni az előtted álló kihívásra. Másrészt, ha ez a szint túl magas, akkor már károsan befolyásolhatja az interjút. A lényeg az, hogy kontrol alatt tudd tartani a saját szinted. Ennek a kulcsa pedig a hatékony felkészülés.

2. Stressz csökkentés az interjú előtt

Az állásinterjú előtt mindenkinek el kell végezni a házi feladatot. Vagyis
- ismerned kell minden nyilvános információt a cégről, ahová behívtak,
- tisztában kell lenned a munkához szükséges készségekkel,
- bizonyítanod kell, hogy releváns munkahelyi tapasztalattal rendelkezel,
- el kell tudnod mondani, hogy mit nyer a cég azzal, ha felvesz téged. 

3. Gyakorlat teszi a mestert

Ez a kijelentés az állásinterjúkra is igaz. Menj el minden interjúra, amire csak lehetséges. Tudatosan szoktasd magad hozzá, hogy váratlan és nehéz kérdésekre kell válaszolnod. Minél többször vagy ilyen helyzetben, annál jobban hozzászoksz és egyre kevésbé lesz ijesztő számodra.

4. Ne dramatizáld túl az interjút

Az interjú előtti stressz szintünket nagyon gyakran mi magunk befolyásoljuk olyan feltételezésekkel vagy történetekkel, amelyeket bebeszélünk magunknak az interjú előtt. Amikor megkérdezem a tanítványaimtól, hogy konkrétan miért aggódnak, általában a következő válaszokat kapom (Zárójelben találod az én véleményemet): 

Meg kell szereznem ezt az állást, különben anyagilag tönkre megyek!”
(Ne dramatizáld túl az interjút. Nem igaz, hogy csak egyetlen lehetőséged van arra, hogy sikeres légy! Törekedj a maximumra, de ha ez most nem sikerül, majd sikerül a következő. Elemezd a tapasztalatokat, értékeld ki, hogy mit csináltál jól vagy rosszul és készülj a következő interjúra.)

El fogok szúrni egy választ és biztos, hogy nem vesznek fel.”
(Egyetlen rossz válasz miatt nem fognak kizárni a lehetséges jelöltek közül. Az interjú is olyan, mint egy teszt, 85-90% is megszerezheted az állást.)

Attól félek, hogy lefagyok egy váratlan kérdésnél.”
(Ha jól felkészültél, akkor nehezen kérdezhetnek tőled olyat, amire nem tudsz majd válaszolni. Ha mégis lefagysz, válaszold ezt: „Ez egy remek kérdés, engedje meg, hogy átgondoljam a választ és térjünk rá vissza később.”)

5. Fókuszálj a sikerre

Számtalan sportoló és üzletember használja a vizualizáció módszerét. Próbáld meg elképzelni – különösen közvetlenül az interjú előtt – a következő pozitív képet: az interjún minden kérdésre jól válaszoltál, az interjúztató mosolyogva kezet ráz veled, és azt mondja, hamarosan értesít a részletekkel kapcsolatban. Ha egyre idegesebb vagy a várakozás során, játszd le magadnak újra és újra ezt a jelentet.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-06-21

 

Hogyan bizonyítsd be az állásinterjún, hogy te vagy a legalkalmasabb jelölt?


„Miért adjuk önnek ezt az állást?” Amikor elhangzik ez a kérdés, az interjúztató valójában azt akarja tudni, hogy „miért vegyen meg téged?” Az állásinterjún saját magadat, illetve a tudásodat, a képességeidet és a szakmai tapasztalatodat kell áruba bocsájtanod. A válaszodban ezért azt kell elmondanod, hogy mit tudsz nyújtani nekik a pénzükért.

1. A kiírás a sorvezetőd

Nem győzöm elégszer hangoztatni a tréningeken, hogy amikor megpályázol egy állást, mindig a kiírásból indulj ki, ez legyen a személyes sorvezetőd!

Az adott cég a kiírásban szereplő készségeket keresi, ezért hajlandó fizetni. Minden egyes pontra keresned kell egy vagy több konkrét példát a szakmai múltadból. Minden korábbi sikered egy újabb bizonyíték, amivel megelőzheted a többi jelöltet. Ha például a kiírásban az szerepel, hogy rendelkezned kell „interkulturális készséggel”, akkor beszélj egy olyan időszakról, amikor külföldi kollégákkal/csoporttársakkal dolgoztál közösen egy sikeres projekten.

2. Légy tömör

Bármelyik kérdésre adott válaszod legyen 1 vagy maximum 2 perc hosszúságú. Nem lesz időd arra, hogy az összes készségedet felsorold, ezért válaszd ki azt, ami szerinted a legfontosabb az állás elvégzéséhez, indokold még, hogy miért ezt a pontot választottad és bizonyítsd be egy példával, hogy rendelkezel a szükséges készséggel.

3. Légy egyedi

Sok jogász/mérnök/közgazdász van a piacon. Fontos, hogy megkülönböztesd magad a többiektől! Ezért mindenképp említs meg néhány olyan sikert, vagy eredményt, ami különleges, egyedi és ami a jelentkezők többségének életrajzából hiányozhat. Ez fontos erőforrás lehet a cég számára.

Minta Válasz:

  „A kiírás szerint önök egy tapasztalt értékesítési vezetőt keresnek, aki hatékonyan vezet majd egy 10 fős csapatot. Én több mint 15 éve dolgozom értékesítési területen, az utóbbi 5 évben az AB és az XY vállalat értékesítési osztályát vezettem. Hatékony motivációs és csapatépítő készséggel rendelkezem. 2011-ben és 2013 a kamara engem választott meg az „Év Értékesítőjének”.
Az elmúlt évben minden alkalommal túlteljesítettem a negyedéves előírást. Ha megkapom az állást minden tudásommal és tapasztalatommal azon leszek, hogy maximalizáljam a cég profitját.”


Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-06-13

Hogyan növeld az esélyeid az állásinterjú után?

 

Miután kilépsz az ajtón az állásinterjú után, még mindig van egy mód arra, hogy növeld az esélyeid. Ráadásul a jelöltek túlnyomó többsége nem él ezzel a lehetőséggel, így te még jobban meg tudod különböztetni magad!

Írj köszönő levelet!

Egy jól megírt köszönő levél sok mindent elárul az írójáról. A munkaadó felé egyszerre kommunikálhatod a professzionalizmusod és azt is, hogy mennyire motivált vagy. Vegyük sorra a köszönő levél legfontosabb összetevőit:

1. Mutass nagyfokú érdeklődést

Az első és legfontosabb, hogy tájékoztasd a munkáltatót arról, hogy akarod az állást! Legyél minél konkrétabb és hivatkozz néhány olyan részletre, amelyet az interjú során megosztottak veled, és amely vonzóvá tette a céget számodra.

Példa: „Amikor elmondta, hogy mennyire fontos a jól képzett szoftver fejlesztő a cég életében, az fokozta az amúgy is magas szintű érdeklődésem a munka iránt.”

2. Mondd el még egyszer, hogy miért vagy alkalmas a munkára

Példa: „Személyes megbeszélésünk után egyértelmű lett számomra, hogy az adott pozícióban maximálisan ki tudnám használni rendezvényszervezői, kommunikációs és kreatív képességemet.”

3. Mondj el magadról még többet

Elképzelhető, hogy valamit nem mondtál el magadról az interjún, de úgy érzed, hogy fontos lehet. Itt az alkalom, hogy megoszd!

Példa
: „Az interjú során nem került szóba, de fontosnak érzem elmondani, hogy néhány nappal ezelőtt fejeztem be egy Excel-tréninget, és már magabiztosan tudom kezelni a szoftvert.”

4. Válaszolj egy kérdésre, ha az interjú során lefagytál

Megtörténhet, hogy nem tudsz jó választ adni egy kérdésre az interjú során. Ez bárkivel előfordulhat. A lényeg hogy jelezd, gondolkodtál az adott problémán és megtaláltad a jó választ.

Példa:
„Gondolkodtam azon a kérdésen, amit az interjún feltett az első néhány nap legfontosabb teendőiről. Személyes és négyszemközti találkozón ismerkednék meg az osztály minden alkalmazottjával, hogy felmérjem erősségeiket és gyengeségeiket.”

5. Köszönd meg a lehetőséget

Még egyszer köszönd meg a lehetőséget, hogy részt vehettél a személyes találkozón.

Példa: „Nagyra értékelem a lehetőséget, hogy tájékozódhattam erről az izgalmas és kihívást jelentő állásról.”

7. Küldd el a levelet minél gyorsabban

Annak érdekében, hogy pozitív és professzionális kép alakuljon ki rólad, küldd el a köszönő levelet amilyen gyorsan csak tudod az interjú után. Máskülönben lehet, hogy már a döntést követően érkezik meg és egy másik jelölt már megelőzött.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-06-06

 

Hogyan írj ütős motivációs levelet?

A munkaadók nem fognak alkalmas jelöltként tekinteni rád, ha nem tűnsz eléggé képzettnek már az első pillantásra. Ez az első pillantás pedig az, amit a motivációs leveledre vetnek. Ha ez nem elég ütős, akkor nem hívnak be az interjúra.

1. Tedd ki a képességeidet a kirakatba
Annak érdekében, hogy felfigyeljenek rád és átjuss a szűrés első körén, kifejezetten az adott álláshirdetésre kell reagálnod, ehhez kell igazítanod a képességeidet. Fogd a kiírást és írj egy listát arról, hogy a munkaadó pontosan milyen elvárásokat fogalmazott meg. Aztán állítsd párba a saját készségeidet a kiírásban szereplőkkel és pontról pontra bizonyítsd, hogy rendelkezel mindazzal, ami az adott pozícióhoz nélkülözhetetlen. 

2. Ne hagyd ki az eredményeidet
Nagyon fontos, hogy a méretre igazítás mellett mindig írd le a konkrét az eredményeidet, amelyeket a korábbi munkahelyeden elértél. Ne feledd, a számok a barátaid, tehát írj minél több adatot a levélbe, hogy ezzel is növeld az interjú-meghívás esélyét.  

3. Szelektálj
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy a bőség zavarába esnek, vagyis lehet, hogy karrierjük során már 4-5 különböző munkakört is betöltöttek és a tapasztalataikat mind-mind leírják a motivációs levélbe. Ez komoly hiba. A motivációs levélben szelektálnod kell! A kiírás legyen a sorvezetőd, csak arról írj, ami abban szerepel, tehát a cég szempontjából fontos.

4. Légy tömör
Lehet, hogy te vagy az adott terület legképzettebb és legjobb szakértője, aki akár könyvet is írhatna a tapasztalatairól. De ez most nem az a játék. A motivációs leveled nem lehet hosszabb 1 oldalnál! Csak arról írj, ami az adott pozíció szempontjából nélkülözhetetlen, a többit majd elmondod az interjún, vagy elmeséled majd az új kollégáidnak. 

5. A „következő lépés” lehetősége
Nagyon fontos, hogy hogyan fejezed be a leveledet. Legyen benne a jövő üzenete, vagyis a „következő lépés” lehetősége. Itt jelzed, hogy bár minden lényeges információt leírtál, még sokkal több lehetőség van benned, amiből az adott cég profitálhatna, az ő érdekük is hogy megismerjenek téged, te pedig bármikor kész vagy bemenni egy állásinterjúra, hogy ezt bebizonyítsd.

Ha követed ezeket a lépéseket, a munkáltató számára egyértelmű lesz, hogy mindenképp az alkalmas jelöltek között van a helyed.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-05-31

 

Ezeket a hibákat kerüld el a motivációs levélben

A motivációs levél az egyik legelső forrás, ahol a munkaadók képet kaphatnak a jelölt személyiségéről. Egy jól megírt motivációs levéllel bizonyíthatod, hogy jól fogalmazol írásban, rendelkezel a munkához nélkülözhetetlenül szükséges készségekkel és hogy olyan jelölt vagy, akit érdemes lesz behívni az interjúra.
Ugyanakkor egy rossz, hibáktól hemzsegő motivációs levéllel tönkre is tehetsz mindent...

Vegyük sorra a hibákat:

1. Helyesírási hibák: Szinte érthetetlen a számomra, de a mai napig találkozom helyesírási hibákkal a motivációs levelekben. Ez 2 nagyon súlyos hiányosságot árul el rólad: egyrészt azt sem tudod, hogy hol kell beállítani a számítógépen a helyesírás ellenőrző funkciót, és hogy nem tudsz helyesen írni!
Mielőtt elküldöd a levelet, olvasd el még egyszer friss szemmel, és győződj meg róla, hogy nincsenek benne helyesírási hibák.

2. A levél túl általános: Ez a leggyakoribb hiba! Ha általánosságban bemutatod magad és aztán elküldöd a levelet 30-50 különböző helyre, akkor ne várd, hogy jó eredményt érsz el. A munkát nem lehet megspórolni, vagyis a levelet rá kell szabni az adott kiírásra. Semmiképp ne felejtsd el megemlíteni a pozíciót, amire pályázol a levél bevezető részében. Ezután - példákkal - bizonyítsd, hogy rendelkezel a munkához szükséges készségekkel.
 
3. Hibásak az adatok: Meglepő, hogy milyen gyakran nem a megfelelő személy és/vagy cég szerepel a bevezető részben. Ez akkor fordul elő, amikor a jelöltek nem 2-3, hanem 20-30 cégnek küldik el a jelentkezésüket. Ahogy korábban már írtam, friss szemmel, még egyszer nézz át mindent, mielőtt elküldöd a levelet.

4. Hibás a megszólítás: Mindenképp kerüld el az ódivatú „Tisztelt Hölgyem/Uram!” megszólítást! Első körben próbáld megtalálni azt a személyt, akinek címezned kell a levelet („Tisztelt Nagy Erika!”) Ha csak egy email cím van megadva, akkor egy adott pozíciót írj a megszólításba (pl.: ”Tisztelt HR Vezető!”)

5. A levél túl rövid: Ha a leveled túl rövid – csak fél oldal -, akkor azt a téves jelet küldöd a munkáltató felé, hogy nem igazán érdekel téged az adott állás.
Sőt, elpuskázol egy remek lehetőséget arra, hogy bizalmat és egy pozitív, professzionális képet építs magadról.

 6. A levél túl hosszú: A hr-esek nem időmilliomosok. Egy túl hosszú, 2-3 oldalas levelet nem fognak tüzetesen végigolvasni. Sajnos az is valószínű, hogy a legfontosabb részeket egyszerűen átugorják. Ugyanez történik akkor, ha egy bekezdés sűrű. Írj 3-5 bekezdést, egyenként 5-6 sorral.

7. Nem írsz konkrét példákat: Ha csak pusztán leírod a készségeidet, az valószínűleg nem győzi meg a munkáltatót arról, hogy alkalmas lehetsz az adott állás betöltésére. Írd le konkrétan hogy milyen kézzelfogható eredménnyel járt a készségeid használata korábban vagy az előző munkahelyeden. Például ahelyett, hogy azt írnád „jó kommunikációs készséggel rendelkezem”, írd azt, hogy „pr referensként napi szinten tartottam a kapcsolatot a sajtó képviselőivel és hírek generálásával növeltem a cégem ismertségét”.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-05-24

Mi a különbség az Önéletrajz és a Motivációs Levél között?

Egy pozíció elnyerése az ütés önéletrajz és motivációs levél megírásával kezdődik. Sajnos sok álláskereső a mai napig egyszerűen bemásolja az életrajzi adatait a motivációs levélbe, aztán ezt a két dokumentumot elküldi 30-40-50 helyre, és csodálkozik, hogy miért nem hívják be az interjúkra.
Mi a különbség? Kezdjük az alapoktól!

Az önéletrajz egy 1, maximum 2 oldalas dokumentum, ami a tanulmányi és szakmai történetedet írja le vázlatosan, strukturáltan és kronológiai sorrendben. Minden lényeges információt tartalmaz a múltaddal kapcsolatban. Megmutatja, hogy hol lehet téged elérni, milyen főiskolákon/egyetemeken végeztél, hol dolgoztál eddig, milyen számítástechnikai és nyelvi kompetenciákkal rendelkezel. A tanulmányokat és a munkatapasztalatot taglaló rész a legfontosabb. Ezeket a lehető legnagyobb részletességgel dolgozd ki.

A motivációs levél ezzel szemben a levél formátumot követi. Van egy bevezető része, 3-4 tömör bekezdés és egy lezáró rész a végén. A motivációs levél az önéletrajzhoz képest sokkal célzottabb. Ebben a dokumentumban maximum 1 oldalon bebizonyítod, elmagyarázod és kiemeled, hogy rendelkezel azokkal a képességekkel, amelyek a kiírásban szerepelnek. A motivációs levél sokkal szubjektívebb információt tartalmaz, mint az önéletrajz, hiszen ebben írod le, hogy miért érdekel téged ez a konkrét pozíció, milyen értékekkel és motivációval rendelkezel és hogy az adott cég miért vonzó számodra.  A levél segít a munkáltatónak abban, hogy értelmezze a szakmai múltadat, és hogy jobban megismerjen téged. A motivációs levelet – és ezt nem győzöm elégszer hangsúlyozni – minden egyes alkalommal rá kell szabni az adott álláshirdetésre. Ne akard megspórolni ezt a munkát, mert különben nem lesz eredménye.

Nagyon leegyszerűsítve az életrajz a mit, mikor és hogyan, a motivációs levél pedig a miért kérdésre ad választ.
Az önéletrajz és a motivációs levél önmagában nem fog állást szerezni neked!

Az önéletrajz tartalmazza a szakmai tényeket, a motivációs levél pedig „eladja” a képességeidet a lehetséges jövőbeni munkáltatódnak.

A 2 dokumentum nem helyettesíti, hanem kiegészíti egymást. A fő cél, hogy meggyőzd a munkáltatót, érdemes időt szakítani rád és behívni téged egy állásinterjúra, mert végül te lehetsz a győztes pályázó.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-05-17„Miért adjuk magának az állást?” – Így válaszolj!

Az állásinterjú tréningen mindig megkérdezem a tanítványoktól ezt az alapvető és talán legáltalánosabb kérdést. Első hallásra úgy tűnhet, hogy ez a kérdés nem a céggel, hanem veled, az álláskeresővel kapcsolatos. A jelentkezők a válaszban megemlítik a vonzó fizetést, a rugalmas munkaidőt, vagy, hogy vonzza őket az új és izgalmas munkakör. Itt hibáznak!  


Ez a válasz is a cégről kell, hogy szóljon! A reakciódból annak kell kiderülnie, hogy részletesen utánanéztél az adott vállalatnak és pontosan tudod, hogy mivel tudsz hozzájárulni a sikerükhöz. Gyakran mondom, hogy nincs egyetlen helyes felelet erre a kérdésre. „Rá kell szabnod” a cégre és az adott pozícióra, hogy egyértelmű legyen, mit nyernek azzal, ha alkalmaznak téged.

Nézzünk egy pár példát:

Kérdés: „Miért adjuk magának az állást?”

1. válasz minta:
„Ez nem csak egy remek lehetőség a számomra, de végre egy olyan állás, amit mintha nekem találtak volna ki. Ahogy már korábban említettem, az én szakterületem az értékesítés. A korábbi munkahelyemen évi 21%-os növekedést értem el. A honlapjukat nézve azt látom, hogy az önök cége folyamatosan növekszik, és hogy számos új termék bevezetésére készülnek.
Én pedig része akarok lenni a sikerüknek.”

2. válasz minta:
„Ez a munkakör pontosan arról szól, ami a legjobban érdekelt engem az eddigi karrierem során. A fő erősségem az, hogy jól kezelem a nehéz embereket. A honlapjukat nézve pedig azt látom, hogy ez az állás egyszerre jelent számomra rövid és hosszú távú kihívásokat.”

3. válasz minta:
„Az a munka, ami a legjobban ösztönöz és motivál engem lehetővé teszi, hogy egyszerre használjam a kreatív és analitikus készségemet.
A honlapjukat nézve pedig az derült ki számomra, hogy az önök cége értékeli azokat, akik képesek kezelni és megoldani a váratlan problémákat.”

Ne feledd:

Azt kell elérned, hogy ők akarjanak téged!

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-05-10

 

Hogyan válaszolj az életkoroddal kapcsolatos kérdésekre az állásinterjún

Elméletileg egy állásinterjún a készségek, a szaktudás és a tapasztalat a mérvadó, a jelölt életkora pedig nem lehet kizáró ok. Hangsúlyozom elméletileg!
Amikor meghirdetnek egy állást, a munkaadó fejében van egy kép, egy „vízió” az ideális jelöltről. Ebbe beletartozik a korcsoport is, például az ideális jelölt 25 és 30 év közötti. Mit tegyél akkor, ha te nem tartozol bele ebbe a csoportba?

1. Hogyan kérdeznek rá a korodra az állásinterjún?
„Kedves Gábor! Most pedig elárulná az életkorát?” Ilyen direkt kérdés biztosan nem kapsz majd az állásinterjún, de számíthatsz olyan indirekt kérdésre, amelynek egyetlen célja az életkorod megállapítása:

- Mikor végzett az egyetemen/ főiskolán?
- Ön házas/nős?
- Vannak gyermekei?
- Hány évesek a gyermekei?
- Melyek a hosszú távú céljai?

Lehet, hogy a kérdés rosszul érint téged, de ne veszítsd el a fejed és ne légy goromba. A legjobb, amit tehetsz, hogy tisztában vagy az interjúztató fejében lévő aggodalmakkal és eloszlatod őket!

2. Mit gondolnak rólad, ha idősebb vagy és hogyan oszlasd el a félelmeket
Először is nézzük szembe a realitásokkal. Ha az életkorod magasabb, mint az ideális, akkor a munkaadónak először az jut az eszébe, hogy nem rendelkezel korszerű és naprakész ismeretekkel, feltételezhetik rólad, hogy nem vagy eléggé innovatív.

Az interjú során a fő célod az legyen, hogy példákkal demonstrálod, hogy használható és friss szaktudással rendelkezel. Hangsúlyozd a technikai ismereteidet és hozz példákat használatukra a közelmúltból. Győzd meg az interjúztatót, hogy a korod másodlagos, és hogy hatékony erőforrás lehetsz a cégnek.

3. Mit gondolnak rólad, ha fiatalabb vagy és hogyan oszlasd el a félelmeket
Ha az ideális korcsoportnál fiatalabb vagy, akkor az interjúztató kételkedhet abban, hogy rendelkezel a szükséges szakmai tapasztalattal, tudással és érettséggel ahhoz, hogy ellásd a feladataidat. Másrészt eszébe juthat, hogy az életkorod miatt nem leszel jó vezető.

Az elsődleges célod az legyen, hogy példákkal demonstrálod a professzionalizmusod, a magabiztosságod és szaktudásod.  Hangsúlyozd ki az adott szakterületen elért sikereidet. Ha vezetői pozícióra jelentkezel, hozz példákat arra, hogy képes voltál vezetni másokat a múltban és elnyerted a kollégáid tiszteletét. A cél ebben az esetben is ugyanaz, győzd meg az interjúztatót, hogy a korod másodlagos, és hogy hatékony erőforrás lehetsz a cégnek.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-05-03

Milyen szavak szerepeljenek az életrajzodban, hogy behívjanak az interjúra?

A statisztikák szerint a HR-esek 68%-a kevesebb, mint 2 percet szán egy életrajz elolvasására! Ez azt jelenti, hogy maximum ennyi időd van arra, hogy pozitív benyomást alakíts ki magadról az életrajzoddal és behívjanak az állásinterjúra.

Ezért minden egyes szónak és kifejezésnek, amit az életrajzodban használsz szerepe lesz; vagy segítenek felkelteni az érdeklődést, vagy visszadobnak téged az esélytelen pályázók közé.

Nos, akkor lássuk, hogy milyen szavakat használj az életrajzodban:

Sokan homályos és az unalomig ismert kifejezéseket írnak („jó csapatjátékos”, „sikerorientált” „keményen dolgozó”). Ezek a szavak nem fejezik ki részletesen, hogy hogyan teremtettél értéket a munkáddal az előző állásodban!

Írd le pontosan és fejezd ki számokkal, hogy milyen eredményeket értél el az előző munkahelyeden („felelős voltam a cég évi 3 millió forintos marketing költségvetéséért és a hatékony kampányom segítségével 10%-kal növeltem a cég árbevételét”)

Az életrajzodban legyenek olyan igék, amelyek konkrétan leírják, hogy mit tettél a korábbi munkahelyed sikeréért:

1     elérte           (achieved
2     fejlesztette   (improved)
3     megalkotta   (created)
4     megoldotta   (resolved)
5     növelte         (increased)
6     csökkentette  (decreased)
7     elindította     (launched)
8     bevétel/profit (revenue/profit)
9     megnyerte      (won)
10    befolyásolta   (influenced)

A számok a barátaid
Ha számokkal fejezed ki az eredményeidet, akkor több időt szánnak majd arra, hogy végigolvassák. Neked pedig sokkal jobb esélyed lesz arra, hogy behívjanak az interjúra!

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-04-26

Mit kérdezz az állásinterjún?

A legtöbb álláskereső számára az állásinterjú egy vizsgahelyzet jelent, amely során a lehető legjobb választ kell adniuk a kérdésekre, mint az érettségin. Közben pedig elfelejtik, hogy az interjú során ők is kérdezhetnek!
2 fontos szempontot kell figyelembe venned:

1. Ha jó kérdéseket teszel fel, akkor az interjúztató számára világos lesz, hogy „elvégezted a házi feladatod”, tényleg érdekel téged a pozíció és mindenképp alkalmas jelölt vagy.

2. Olyan információkhoz juthatsz, amelyek más forrásból nem szerezhetők be. Tehát ez egy lehetőség számodra, hogy eldöntsd, valóban ennél a cégnél akarsz-e dolgozni.

Egy átlagos interjún általában 3 kérdést tehetsz fel, tehát minden interjúra készülj fel 5-6 kérdéssel. (Előfordulhat, hogy néhány kérdésedre választ kapsz az interjú során.)

Nos, nézzünk egy pár jó állásinterjú kérdést:

1. Hogyan fog kinézni egy átlagos munkanapom?
Persze elolvashatod, hogy mi szerepel a kiírásban, de ez még nem árul el mindent a napi feladataidról. Ha mindennapos a túlóra, és a kollégák általában este 8-ig bent vannak, neked pedig gondoskodnod kell egy beteg rokonodról, akkor valószínűleg nem ez lesz az ideális állás számodra.

2. Melyek lesznek a legnagyobb kihívások, amelyekkel szembe kell néznem a munkám során?
Az előbbi kérdéshez itt is az a cél, hogy többet megtudj a vállalati kultúráról és az előtted álló feladatokról. A válaszból láthatod előre, hogy milyen problémákkal szembesülsz majd, és eldöntheted, hogy mennyire tudod ezeket akceptálni. 

3. Milyen kiegészítő készségekre van szükségem, hogy jól végezzem a munkámat?
Lehet, hogy több cégnél jelentkezel hasonló kiírásra (pl.: értékesítő). Ezzel a kérdéssel feltérképezheted, hogy az adott munkakör számára mely készségek fontosak. Lehet, hogy az adott készség nem szerepel az életrajzodban, de a beszélgetés során be tudod bizonyítani, hogy ezzel is rendelkezel.

4. Hogyan méri a cég a sikert?
Az egyik kedvenc kérdésem. A válaszból látni fogod, hogy képes leszel-e karriert csinálni az adott cégnél vagy sem! Az is kiderül, hogy milyen kritériumok alapján fognak értékelni a munkádat (progress report).

5. Ha munkába állok, mit kell teljesítenem 1, 3 és 12 hónapon belül?
Valószínű, hogy a munkáltató fejében van egy terv azzal kapcsolatban, hogy milyen eredményeket vár el tőled 1, 3 vagy 12 hónapon belül. Hasznos, ha már a kezdet kezdetén tisztában vagy az elvárásokkal, és eldöntheted akarod-e ezt a munkát vagy sem.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-04-19

 

10 dolog, amit soha nem mondj egy állásinterjún

„Ne szólj szám, nem fáj fejem” – Az állásinterjún is van néhány olyan téma, amit jobb, ha megtartasz magadnak. Ne feledd, az interjúztató nem a barátod, őt nem érdekli a magánéleted, a nyaralási terveid, hogy milyen bunkó volt az előző főnököd, vagy hogy miért fontos neked, hogy megszerezd az állást. Ő csak azt akarja tudni, hogy a cég szempontjából valóban te vagy-e a legalkalmasabb személy a pozícióra. Nézzük, mi az a 10 dolog, amit soha ne mondj egy állásinterjún.

(Zárójelben leírom, hogy miért nem előnyös, ha ezt hallja tőled.)

1. Tényleg utáltam az előző állásomat. (Vajon ezt az állást is utálni fogod  majd, ha alkalmaznak?)

2. A volt főnököm volt a világ legrosszabb főnöke. (Ezt mondod majd az új  cégről is, ha rosszra fordulnak a dolgok?)

3. Mennyi lesz a fizetésem? (Hagyd, hogy a munkáltató hozza fel ezt a témát)

4. Tényleg kell nekem ez az állás! (Soha ne tűnj kétségbeesettnek!)

5. Ez benne van az életrajzomban. (Igen, valóban, de a munkáltató tőled akarja hallani.)

6. Sajnálom, hogy elkéstem. (Ne késs!!!)

7. Még nincs, aki vigyáz a gyerekemre / Nincs kocsim, de majd megoldom valahogy. (Ne adj okot, hogy azt gondolják rólad, hogy nem tudod magad szabaddá tenni a munka miatt.)

8. Nincs semmilyen kérdésem a cégről. (Ez azt sugallja, hogy nem érdelek téged igazán ez a lehetőség.)

9. Elnézést, de tudja, az interjúkon mindig izgulok. (A cégek főleg olyan embereket keresnek, akik magabiztosak. Lehet, hogy izgulsz, de legalább ne beszélj róla.)

10. A kiírásban nem szerepel, de dolgozhatok majd otthonról? (Ne kérdezz rá egy alternatív munkavégzésre, amíg nem ajánlották fel neked a pozíciót.

Fókuszálj kizárólag a munkáltató számára releváns területekre; a készségeidre és a szakmai tapasztalatodra.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-04-12

Mit tegyél akkor, ha nem tudsz válaszolni egy állásinterjú kérdésre

Sok pályázónak az a visszatérő rémálma, hogy nem tud majd válaszolni egy kérdésre az állásinterjú során. Ez a helyzet pedig gyakrabban előfordul, mint azt bárki gondolná. Elképzelhető, hogy tényleg nem tudsz válaszolni az adott kérdésre, de az is lehet, hogy tudod a választ, de egyszerűen a stressz miatt leblokkol az agyad. Lássuk, mit lehet tenni ebben a helyzetben.

Ne ess pánikba!
Sok pályázó azt gondolja, hogy tökéletes – 110%-os – teljesítményt kell nyújtaniuk az interjú során, és akkor az övé lehet a hőn áhított pozíció. Ez pedig nem teljesen igaz. Az interjú során azt is tesztelik, hogy valaki hogyan reagál kritikus, váratlan, korábban számára ismeretlen helyzetekben. Elárulom neked, hogy bárkitől lehet olyat kérdezni, amire az illetőnek nincs megfelelő válasza! (A tréningjeim során én is igyekszem minden tanítványomat a lehető legjobban megizzasztani.) Tehát a legfontosabb, hogy ne ess pánikba! Ne lássak rajtad, hogy most véged, hogy fogalmad sincs, mit kezdj az adott helyzettel.

Maradj higgadt!
Hidd el, hogy a képességed, hogy váratlan helyzetekben is meg tudod őrizni a hidegvéred, sokkal fontosabb, mint hogy minden kérdésre tudd a helyes választ. Ha szétesel, vagy idegesen reagálsz, akkor az interjúztató számára nyilvánvaló, hogy nem tudsz mit kezdeni ezzel a kihívással és rosszul reagálsz nehéz helyzetekben.

Nyerj időt!
Aki időt nyer, az életet nyer. Ez a mondás erre az esetre is igaz. Kérdezz vissza, tisztázd le, hogy mire is vonatkozik a kérdés, vagy egyszerűen csak fogalmazd át: „Úgy érti, hogy mit tennék abban a helyzetben, ha a vendég egy másik szobát kérne a szállodában,a mikor éppen teltház van?” „Tehát arra kíváncsi, hogy hogyan sikerült ösztönöznöm egy alulteljesítő kollégát a csoportomban?”
Amíg az interjúztató válaszol és pontosít, addig neked is eszedbe juthat egy jó megoldás.  

Válaszolj e-mailben
Talán a legjobb, amit tehetsz, ha megakadtál és képtelen voltál jó választ adni az interjú során az, ha megkeresed a jó választ az interjú után. Leírhatod a megoldási javaslatod a follow up kommunikációdban, e-mailben. Mindenképpen pozitívum, ha demonstrálni tudod a cég felé, hogy kitartó és találékony vagy, aki nem adja fel.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-04-04 

7 készség, amire szükséged van, ha multinál akarsz dolgozni

Mely készségeket kell elsajátítanod, ha multinacionális cégnél szeretnél elhelyezkedni? Nos, minden pozíció más és más elvárásokat támaszt, de van 7 olyan alapvető készség, amelyet – a kiírástól függetlenül - minden munkáltató keres a jelentkezőkben. Ezen készségek meglétét bizonyítanod kell az önéletrajzodban, a motivációs leveledben és természetesen az interjú során is.
 
Ezen készségek jelentős része ún. soft skill, amit „soft” vagy „puha készségnek” lehetne magyarra fordítani. Ez - a szaktudásodon kívül - azoknak a készségnek az összessége, amellyel hatékonyan tudsz majd beilleszkedni az új munkahelyedre, illetve eredményesen tudsz együttműködni a körülötted lévő kollégákkal és partnerekkel.

Kommunikációs készség

A készség, hogy hatékonyan kommunikálj írásban és szóban a kollégáiddal, beosztottaiddal, az üzleti partnerekkel, a média képviselőivel és természetesen a vezetőséggel, vagyis mindenkivel, aki él és mozog a cégnél. Függetlenül attól, hogy milyen pozícióra jelentkezel létfontosságú ez a készség. Véleményem szerint az a legjobb, ha meg tudod mutatni a egy nehéz helyzetet is higgadtan és hatékonyan tudtál kezelni a kommunikációs készséged segítségével.

Interperszonális készség

Interperszonális készség, vagyis más szóval az emberek hatékony kezelésének technikája. Ez a készség azt jelenti, hogy jól fogsz kijönni és hatékonyan működsz majd együtt a kollégáiddal, a főnököddel és legfőképpen az ügyfelekkel. Ha értékesítési területen akarsz dolgozni, akkor ez az egyik leglényegesebb készség, amivel rendelkezned kell!

Vezetői készség

Lehet, hogy nem vezetői pozícióra pályázol, de akkor is fontos bemutatnod, hogy szükség esetén magabiztosan és hatékonyan tudsz más embereket irányítani és természetesen, hogy ezek az emberek hajlandóak téged követni és utasításaidat végrehajtani.

 „Nehéz helyzetek kezelésének” készsége

Folyamatosan változó világban élünk és folyamatosan változó kihívásoknak kell megfelelnünk. A nehéz helyzetek kezelésének készsége, a pozitív hozzáállás és rugalmasság létfontosságú minden munkaadó számára. Az, hogy egy krízishelyzetben is nyugodt és higgadt maradsz, nem esel pániba és jó döntéseket hozol felbecsülhetetlen előnyt jelenthet számodra.

Csapatmunka készség

A munkáltatók nem szeretik a nehéz és problémás embereket. Fontos, hogy csapatjátékos legyél – ne pedig magányos harcos – aki együtt tud működni másokkal. Amikor interjúztatnak, ne felejts megemlíteni legalább egy konkrét esetet, amikor egy csapat tagjaként értél el sikert.

Analitikai készség

Az analitikai, vagy elemzői készség azt jelenti, hogy képes vagy különböző forrásból információkat összegyűjteni ezeket elemezni, illetve tágabb értelemben képes vagy ezen elemzésekre támaszkodva döntéseket hozni és problémákat megoldani (pl.: egy költségvetés elkészítése, pénzügyi tervezés).

Technikai készségek

E készségek természetesen az adott pozíció függvényei. Általánosságban bizonyos szoftverek és/vagy gépek kezelését kell dokumentáltan bizonyítanod (Igen, itt kellenek az oklevelek és bizonyítványok). Ha nincs benne a kiírásban, akkor is írd le milyen eszközök kezeléséhez értesz, mert sosem tudhatod, hogy mikor lesz rá a cégnek szüksége.

Példákkal igazold!

Nem győzöm eléggé hangsúlyozni, hogy nem elég, ha csak leírod, hogy „jól kommunikálsz” és „igazi csapatjátékos” vagy. Hozz konkrét és ellenőrizhető példákat, amelyekkel igazolod azt, hogy valóban rendelkezel az adott készséggel.

Ha pedig professzionálisan fel akarsz készülni az állásinterjúra, akkor gyere el a következo állásinterjú tréningre.

Kálmán Tamás
Állásinterjú Tréner

2015-03-29